hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

 

Az áltudomány a tudomány árnyéka, de nem minden árnyék rejt szörnyet

Noha a tudomány és áltudomány határterülete furcsa szürke zóna, ott is emberek élnek, az őket érintő tudományos, filozófiai, pszichológiai és kulturális kérdések pedig sokkal több figyelmet érdemelnek annál, mint amit a valódi tudományban hívők szentelnek neki – erre az állításra épül a Princeton Egyetem történész professzora, Michael D. Gordin nemrég megjelent, a tudomány és az áltudományok viszonyát vizsgáló kötete, az On the Fringe. A könyv címének magyar fordítása A peremvidéken lenne, a peremvidéken pedig gyakori a mellőzöttség. A Qubit cikke.

Sokak reménye szerint ha tudjuk, mi a tudomány, azt is tudni fogjuk, hogy mi az áltudomány. Az elmúlt száz év intenzív kutatásai alapján azonban úgy tűnik, hogy ebben a formában ez nem fog menni – a remélt precizitással és biztonsággal biztosan nem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell számot vetnünk az áltudományokkal és rokonaikkal. Épp ellenkezőleg, a történet még csak most kezdődik.

Vegyük az úgynevezett demarkáció kérdését, vagyis azt, hogy miképp lehet elhatárolni a tudományt a nem-tudománytól, és ezáltal szigorú határvonalakat húzni az áltudományok köré. A leghíresebb próbálkozás a tudományfilozófus Karl Popper falszifikációs kritériuma volt, miszerint ha valaki képes tesztelni egy állítólagos tudományos elmélet állításait, és ismeri azokat a pontokat, ahol a tudósok a cáfoló bizonyítékok fényében hajlandók lennének feladni az elméletet, akkor az adott elmélet tudományos.

Az áltudomány ismertetőjele a cáfoló bizonyítékokkal való folyamatos szembenállás, a szeretett elmélethez való görcsös ragaszkodás. Noha Poppernek számtalan követője akad ma is, főleg a természettudósok köreiben, mi több, a falszifikáció elképzelése egyfajta beugró a tudományról való nyilvános gondolkodásba, gyorsan kiderült, hogy az osztrák-brit tudós meglehetősen lazára szőtte az áltudományokra kivetett hálóját. Valójában kimondottan nehéz éles határvonalat húzni a tudomány és az áltudomány közé. A cáfolás módszertanával szinte lehetetlen is: tudósok éppúgy görcsösen ragaszkodnak elméleteikhez, mint a laikusok.

A teljes cikket ITT találja

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink