hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Májrák kezelése 3D-nyomtatott gyógyszeradagoló filmmel

Az OTSZ Online a májrák egy forradalmian új kezelési módszeréről: 3D nyomtatással készült gyógyszeradagoló film kifejlesztéséről ad hírt.

Az International Journal of Pharmaceutics folyóiratban február 15-én jelent meg a University of South Australia (UniSA) kutatóinak cikke, amelyben a májrák egy forradalmian új kezelési módszeréről: 3D nyomtatással készült gyógyszeradagoló film kifejlesztéséről adnak hírt. Az eddigi eredmények szerint az új filmek nemcsak a májrákos sejtek több mint 80%-át pusztítják el, hanem jelentősen csökkenthetik a kiújulási arányt, miközben minimalizálják a hagyományos kemoterápia szisztémás toxicitását.

A rákellenes gyógyszerek, az 5-fluorouracil (5FU) és a ciszplatin (Cis) személyre szabott dózisával töltött gélekből létrehozott, 3D nyomtatással készülő gyógyszeradagoló filmeket pontosan arra a műtéti helyre helyezik, ahonnan a daganatot eltávolították. Az adagoló film a gyógyszereket az érintett területre lokalizálva adagolja, így pusztítva el az esetlegesen hátramaradt rákos sejteket, ezzel korlátozva a kemoterápia nemkívánatos mellékhatásait. Az eredetileg a májrák adjuváns kezelésére tervezett precíziós 3D-filmek a petefészekrák, a fej-nyakrák és számos más daganatos megbetegedés kezelésére is alkalmasak, elsősorban olyan indikációkban, ahol az 5FU és a Cis már bevált.

A legmodernebb 3D nyomtatók segítségével a kutatók képesek voltak az egyes betegekre személyre szabott kezelési protokollokat kialakítani. A laboratóriumi tesztek a kezeléseket követően kiváló átlagos válaszadási arányt mutattak ki.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink