hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az AB-hez fordulnak – allergiagyógyszer dupla áron?

Alkotmánybírósághoz fordul az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége az április elsejei gyógyszeráremelés miatt. Az egészségügyi miniszter nem tartja drasztikusnak a drágulást, pedig akad olyan allergiaellenes szer, amelyért kétszer annyit kell majd fizetni.

„500 forintos esetben, hogyha tizenöt százalékot fizetett eddig a beteg, akkor ez azt jelenti, hogy hetvenöt, azaz hetvenöt forintot fizetett a beteg. Most, amikor húsz százalékot fog fizetni, akkor 25 forinttal fog többet fizetni” – nyilatkozta Székely Tamás MSZP-s egészségügyi miniszter.
Az egyik legolcsóbb szívgyógyszer példáján keresztül mutatta be még a hét elején Székely Tamás a gyógyszerkasszát sújtó 15 milliárdos megszorítócsomag következményeit. Az újabb gyógyszeráremelést a miniszter továbbra sem tartja drasztikusnak, holott azóta kiderült: van olyan allergiaellenes szer, amelynek kétszeresére: 1446 forintról 2892 forintra nő április 1-től az ára.
Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a minisztérium ezúttal sem egyeztetett a különféle betegcsoportok képviselőivel, pedig az allergia gyógyszerek mellett jelentősen többet kell majd fizetni a memóriazavar elleni készítmények, valamint több visszérbetegségre szedhető orvosság után is.
„Alkotmánybírósághoz is fogunk fordulni természetesen, még abból a megközelítésből is, hogy egyszerűen a miniszternek nincs joga miniszteri rendelettel ilyen ügyeket szabályozni, ami érinti a legmagasabb szintű egészségügyi, testi és lelki egészséghez fűződő alkotmányos jogokat, azt csak törvényben szabad szabályozni, erre korábbi AB-határozat is van" – közölte Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke.
Vitába szállt a minisztériummal a Magyar Gyógyszerész Kamara is. A szervezet elnöke szerint a szaktárca által kiszámolt 3-4 milliárd forintnál jóval több teher hárul majd áprilistól a betegekre.
„Delistázódtak készítmények, elvesztették a támogatásukat, egyebek. Bizony a nem támogatott készítmények körében is több pénzt fognak költeni a betegek a gyógyszerre, ezért összességében, még egyszer mondom, mi is úgy látjuk, hogy a 10 milliárd forintot meg fogja haladni a betegek által kiadott pénz” – fejtette ki Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Forrás: HírTV

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés