hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

ÁTVÁLTOZÁS Pszoriázis Tanácsa

Pályázó: Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

Kategória: Integrált betegedukációs kampány - alapítványok, egyesületek, intézmények, non-profit szervezetek kategória

Kategóriagyőztes pályázat.

 

A program létrejöttének okai közül elsődleges volt a betegség krónikus voltán és életminőségre gyakorolt negatív hatásain kívül az a gyakorlati tapasztalatunk, mely szerint a betegek otthoni helyi kezelésének hatékonysága jóval az elvárt szint alatt marad.

Programunk célja, hogy teljessé tegye azokat az információkat, melyek magára a betegségre és az ezzel kapcsolatos gyakorlati problémák megoldására vonatkoznak, hogy megtanítsa az érintetteknek a helyes lokális terápia alkalmazását és megoldási javaslatokat adjon mindennapi problémáik kezelésére. Segítségével javítható az adherencia és a compliance.

A projekt célcsoportját a klinikánkon kezelt érintettek köre teszi ki jelenleg.

A program egy 3 alkalmas ápolói, támogató-oktató vizitből áll, melyek során a belegyező nyilatkozat aláírása után a páciens ismereteinek feltérképezése, objektív és szubjektív állapotfelmérés, foto dokumentáció készül és lehetőség van a helyi kezelés bemutatására, gyakorlására is. A vizitek során kiemelt hangsúlyt kap az új ismeretek megerősítése és a visszacsatolás.

Összességében elmondható, hogy a programban résztvevők körében jelentős javulás következett be betegségük állapotában és életminőségük is pozitívan változott. Előbbi mérésére a PASI indexet használjuk, utóbbi kimutatására pedig a DLQI tesztet, melyek nemzetközileg használt mérőskálák. Ezen kívül a páciensek saját kérdőívet is kitöltenek, mely szintén a program hatékonyságát hivatott felmérni. Az eredményeket részletesen a mellékelt diák tartalmazzák.

(pikkelysömörrel élő beteg=érintett)

A pályázathoz tartozó prezentáció itt tölthető le!

Bencés Ilona, klinikavezető főnővér
a szerző cikkei

(forrás: SE Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés