hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Átlátható rendszer kell!

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint helyes az egészségügyi államtitkárság törekvése az átláthatóság felé, ám Éger István szerint a hálapénz-rendszer nem szüntethető meg azzal, hogy a betegek központilag szervezett formában fizethetnek bizonyos egészségügyi szolgáltatásokért.

Meg kell tenni mindent, ami átláthatóvá teszi a rendszert – mondta az InfoRádiónak az egészségügyi államtitkárság törekvéseiről a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István szerint helyes törekvés, hogy rendet kívánnak tenni, de attól óva intene, hogy bárki azt gondolja, megszüntethető a hálapénz rendszere azáltal, hogy a betegek központilag szervezett formában fizethetnek bizonyos egészségügyi szolgáltatásokért. Mindez nem képez akkora bevételt, ami kisegítheti az ágazatot és az intézményt a forráshiányból – tette hozzá.

Jelenleg is léteznek szabályozott módon fizethető tételek, ezeket az intézmény saját szabályzatai rögzítik – emelte ki Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke elismerte, vannak magasabb ellátási körülményekre vágyó betegek, és ezeket az igényeket ki lehet elégíteni megfelelő ellentételezés fejében, anélkül, hogy sérülne a biztonságos betegellátás. Ugyanakkor nem attól gyógyul jobban a beteg, hogy egy vagy négy ágyas szobában fekszik, hanem attól, hogy megkapja a megfelelő kezeléseket.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke is egyetért az államtitkárság szándékával. Csiba Gábor nem tart attól, hogy az egészségügyi intézmények plusz szolgáltatásainak központi szabályozása miatt bevételtől eshetnek el a kórházak.

A szervezet vezetője szerint fontos az egységes szabályozás, de figyelembe kell venni az egyes intézmények adottságait. Csiba Gábor kiemelte: a kórházak közötti feszültséget oldaná fel, ha egységessé válna a szabályozás. Nem biztos, hogy ez egységes tarifát is jelent, mert más a vásárlóerő az ország keleti és nyugati részében – közölte. Csiba Gábor szerint mindegy, hogy ki kapja, csak az ágazatban maradjon a pénz.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink