2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Átalakulóban az uniós egészségügyi rendszerek

2014 és 2018 között 8 milliárd euró értékben 7000 egészségügyhöz kapcsolódó fejlesztési projekt valósult meg uniós forrásból – hangzott el kohéziós politika egészségügyi befektetéseiről tartott bizottsági eseményen, amelyről a Portfolio tudósított.

Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió nagy hagyományokkal rendelkezik az egészségügyi befektetések területén. A jelenleg futó 7 éves uniós költségvetési ciklus keretében 7000 ilyen fejlesztés valósult meg. A biztos külön kiemelte a szlovák példát, ahol 50 millió euróból képeztek 3300 ápolót, de megemlítette Lettország e-egészségügyi, digitális fejlesztéseit is.

A regionális politikáért felelős biztos úgy vélekedett, hogy az egyes országok egészségügyi rendszerei egy átmeneti folyamatban vannak és az uniós forrásoknak támogatniuk kell ezt az átmeneti folyamatot a területi egyenlőtlenségek csökkentése, a hozzáférés javítása érdekében. Fontos cél az egészségügyi rendszerek átalakításának támogatása, elsősorban a megelőzésre helyezve a hangsúlyt. Mindezek azonban nem valósulhatnak meg hosszú távra szóló befektetési stratégiák elfogadása nélkül.

Vytenis Andriukaitis egészségügyért felelős biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi rendszereknek is köszönhető jólét alappillére az EU társadalmának. Azt emelte ki beszédében, hogy mindegyik uniós ország egészségügyi rendszere hasonló problémákkal küzd: egyre jobban idősödő társadalom, az emberek tovább élnek, de nem feltétlenül jobb egészségügyi körülmények között, a rendszerek kifeszítettek, mélyül az egyenlőtlenség a szolgáltatások hozzáférése tekintetében.

Ha jobban működik az egészségügyi rendszer, az jobb egészségi állapotot jelent, jobb munkaerőt. Ehhez a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy időben felismerjük a betegségeket. A 2020-ig szóló egészségügyi fejlesztési terveinkkel 40 millió uniós állampolgárnak kell javítanunk az egészségügyi ellátását – mondta.a Portfolio tudósítása szerint.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink