hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

„Apa, ma nálunk vacsorázol?"

Havi 280 munkaóra, bruttó 180 ezer forintos fizetés – címmel ad látleletet a Délmagyarország az egészségügyiek munkaterheléséről.

A traumatológián a nap 24 órájában készenlétben kell állni. Szegeden olyan kevesen vannak az orvosok, hogy még a tanszékvezető professzor is vállal ügyeletet, a szabadnapokat pedig mindenki pénzzel váltja meg, ha ugyanis kivennék ezeket, összeomlana a rendszer – vázol rövid helyzetképet a lap.

– Egy hónapban átlagosan két hétvégi ügyelet jut mindenkire – idézik Csonka Endre klinikai szakorvos. – Akár tíz műtét is összejöhet ilyenkor, miközben négyen dolgozunk: ketten az ambulancián, illetve van egy műtőügyeletes és egy ügyeletvezető. Természetesen 24 órát nem lehet végig ébren tölteni, miközben súlyos sérülteket kell operálni, így hajnal 2 után felváltva alszunk 3-3 órát – ha sikerül. Ügyelet után nagyjából délben hazamegyünk, másnap reggel pedig ismét munkába állunk.

A havi 250-280 óra munkával is annyit keresnek, hogy szabadidejükben szinte kivétel nélkül mindannyian másodállást vállalnak. Egy szakorvos pótlékok nélküli bére, bruttó 180 ezer forint. – Azt gondolom, egyik kollégánk kisfiának mondata jellemzi leginkább az életünket. Amikor este hazaért, a következő kérdést kapta: „Apa, ma nálunk vacsorázol?" – idézik Csonka Endrét tovább a delmagyar.hu-n.

hirdetés

Könyveink