hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Életveszély: ha jut munka, sosem fogy el

Az előrejutás ára a boldogságunk, az egészségünk és a szabadidőnk elvesztése; cserébe marad az állandó készenlét, a gyógyszerek, az ingerlékenység… – idéz egy pályakezdőt az MNO.

Múlt hónapban életét vesztette egy 21 éves gyakornok, Moritz Erhardt, miután egyhuzamban végigdolgozott három éjszakát a londoni Bank of America Merrill Lynchnél. A fiatalember a kollégium zuhanyzójában kapott agyvérzést. Az eset kapcsán a BBC megszólaltatta egy ifjú pályatársát, aki arról is beszélt, hogy az alkalmazottak miként próbálnak megbirkózni a fáradtsággal és a hosszú alvásmegvonással.

Eleinte ’csak’ iszonyatosan kialvatlannak érzed magad, és jóval a normális szinted alatt tudod ellátni a feladataidat. A második lépcsőfok, amikor minden lehetséges alkalmat megpróbálsz megragadni az alvásra. Ebbe olyan extrém helyszínek is beletartoznak, mint a vécéfülke, de az is előfordulhat, hogy az illető a falnak dőlve is álomba merül rövidke húsz percre. A következő szint – ami meglehetősen gyakori –, hogy valamilyen anyag segítségével próbálnak ébren maradni.”

Az amerikaiak főleg az Adderall, a Ritalin és a Modafinil nevű szereket használják. Az Adderall és a Ritalin a figyelemzavar kezelésre használt gyógyszerek, a Modafinilt pedig a narkolepszia kezelésére szokás szedni, tulajdonképpen kikapcsolja az agy alvási iránti vágyát.

„A segítségével éber és koncentrált tudsz maradni. Persze a teljesítőképesség így is a normális szint alatt marad, csak nem érzed magad annyira fáradtnak. Emellett ingerültebb az ember, könnyebben konfliktusokba bonyolódik”- idézik a fiatalembert az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink