hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP

Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul az MSZP az egészségügyi intézmények államosítása miatt – mondta Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus közölte, hogy január 1-től veszi át az állam az önkormányzatoktól az egészségügyi intézmények működtetését; a 100 milliárd forintos ingatlanvagyont ellentételezés nélkül vennék át – tette hozzá.

Az MSZP ennek megakadályozásáért el szeretné érni, hogy az AB állapítsa meg: az államosításról szóló törvény sérti az önkormányzatok szabad önrendelkezési jogát, az egyéni szabadságot és az önkormányzatiságot. A köztársasági elnöktől pedig azt kérik, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldjék vissza az Országgyűlésnek – fűzte hozzá.

Az MSZP azt szeretné elérni, hogy "a fidesz új diktatúráját építő rendelkezés" ne valósuljon meg – mondta a frakcióvezető.

Az ország, majd a főváros leminősítéséről elmondta, hogy az máris súlyos veszteséget okozott a városnak. "Ezért saját kézbe kell venni a főváros védelmét, mert Tarlós István nem képes erre" – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy nem Tarlós István vezetése alatt keletkezett a főváros adóssága, de a válság az ő kormányzása alatt teljesedett ki. A mintegy 165 milliárd forintos budapesti adósságállomány 30 milliárd forinttal növekedett másfél év alatt – mondta Horváth Csaba.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink