hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Alkoholtól nő a chipsadó-bevétel

A chipsadó bevezetése óta több mint 61 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe az egészségre károsnak ítélt élelmiszerek gyártói, erre az évre minden eddiginél többre, 25,3 milliárdra számít a költségvetés, írja a VG.

A 2011 őszén bevezetett, éveken át viszonylag stabil termékkörre kivetett népegészségügyi termékadó (neta) hatálya alól január 1-jével kikerültek az előrecsomagolt cukrozott termékek, amelyek méztartalma legalább 20 százalék, de cukortartalmuk nem haladja meg a 40 százalékot. Bekerültek viszont az alkoholos italok, amelyek megadóztatásától jelentős többletbevételt várnak: a tavalyi 20 milliárddal szemben már 25,3 millilárdot.

A nem neta-köteles alkoholos italok közül a kormány csak a pálinkát és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább 7 fajta gyógynövény felhasználásával készült szeszes italokat említette eddig, mint kivételt. A chipsadóként azonban nem csak a pálinkát, valamint például az Unicumot, a Becherovkát vagy a Jägermaistert kíméli meg, de a sör és a bor után sem kell megfizetni, emlékeztet a lap.

A chipsadó-törvény szerint is alkoholos italnak számít viszont a legtöbb tömény, amelyek az új adó miatt jelentősen megdrágulhatnak, a 0,7 literes jellemző kiszerelés esetében átlagosan 400–800 forinttal. Mivel az adómérték ez esetben nem százalékos, hanem összegszerű, bár a márkás italok is jelentősen drágulnak, a kommersz töményeknél lesz zsebbe vágóbb a drágulás.

Az alkoholos italok után alkoholtartalomtól függően kell megfizetni a chipsadót. A legkevesebbet – literenként 20 forintot – az 5 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmú italok után kell majd fizetni, míg a legtöbbet, literenként 900 forintot a 45 térfogatszázaléknál nagyobbaknál. A 15–25 fokos italok után 300, a 25–35 fokosok után 500, míg a 35–45 fokosok után literenként 700 forint az adóteher.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink