hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Táplálkozás

Aligha árt egyetlen presszókávé a szívnek

Egyetlen csésze presszókávé is káros hatással lehet a szív működésére – állítják olasz kutatók, számol be róla a Daily Telegraph nyomán az MTI. A bizonyítékok azonban nem meggyőzőek.
A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A presszókávé mintegy 107 milligramm koffeint tartalmaz, egy csésze instant kávé pedig 75 milligrammot.
 
A kutatók a kávéivás után egy órával végzett ultrahangos vizsgálattal azt találták, hogy 22,1 százalékkal kevesebb vér áramlott a szívbe a presszókávé megivása után egy órával, miközben a koffeinmentes presszókávé fogyasztása esetében alig vagy egyáltalán nem tapasztaltak változást. A kávéivás hatására emelkedett az átlagos szisztolés vérnyomás (113-ról 116 Hgmm-re; 2,7 százalékkal) és a diasztolés vérnymás is (68-ról 72 Hgmm-re; 5,9 százalékkal). Öt-hét nap múlva megismételték a vizsgálatot ugyanezen személyeken, azonban akik korábban koffeinmentes kávét kaptak, a második vizsgálat során koffeintartalmút ittak, és viszont.
 
Dr. S. Buscemi és kutatócsoportja értelmezése szerint a vizsgálat megerősítette, hogy kedvezőtlen hatással van a vérkeringésre a presszókávéban található nagy mennyiségű koffein. Az azonban nem világos, hogy a szívre gyakorolt rövidtávú hatását ellensúlyozza-e az, hogy a kávé az emberi szervezet számára hasznos antioxidánsokat tartalmaz – írták a European Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent cikkükben a kutatók, akik lehetségesnek tartják, hogy megállapításuk a koffeinre érzékeny emberekre korlátozódik. Becslések szerint minden második ember érzékeny lehet a koffeinre.
 
Az NHS weblap Behind the Headlines (A főcímek mögött) rovata szerint, amelynek  célja a médiában megjelenő egészségügyi hírek szakemberek által végzett kritikai értékelésének közzététele, a vizsgálat megállapításait egyébként is fenntartással kell fogadni, mivel összesen csak 20 személy vett részt benne, 10 férfi és 10 nő, 25–50 évesek, akik napi két kávénál többet nem fogyasztottak. A vizsgálat további gyengesége, hogy a kísérleti személyeket nem véletlenszerűen választották ki, hanem valamennyien kórházi dolgozók voltak, akik nem feltétlenül reprezentálják a teljes népességet. A kutatók emellett nem vizsgálták, hogy milyen hosszú ideig tart a hatás, mennyi ideig marad fenn egy óra múltán, de a mért változások is olyan kis mértékűek voltak, hogy aligha volt bármilyen káros hatásuk.
 
Korábbi vizsgálatok már felszínre hozták a kávé esetleges káros hatásait, ám voltak olyanok is, amelyek az ellenkezőjét mutatták ki, pédául a cukorbetegség vagy az Alzheimer-kór esetében – emlékeztet a Daily Telegraph brit napilap honlapja.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés