hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Alapítványi ház rászoruló orvosjelölteknek és orvosoknak

Bíró Mária és dr. Bíró Oszkár 2016-ban hozta létre az In Memoriam Dr. Bíró Éva Alapítványt, mely egy co-housing rendszerben működő házközösségnek ad otthont.

A hazánkban egyelőre igen ritka rendszer – a Közösségben Élni (Community living) kezdeményezés főleg építészekből áll, akik kutatják, és két helyszínen gyakorolják is a közösségi életet – Nyugat- és Észak-Európában népszerű (pl.: Dániában), jelentős szakirodalma van. Hazánkban eddig nagyon kevés hasonló próbálkozás működik.

Az alapítványi házban lakó rezidensek és diplomás egészségügyi dolgozók kisközösségben élnek, demokratikusan szervezik mindennapjaikat. A kisközösség részben úgy működik, mint egy család, de fontos a közös célmeghatározás is, ami összetartja a tagokat. Az alapítvány célja, hogy a hazai munkavállalásuk elősegítése érdekében hátrányos helyzetű és/vagy szociálisan rászoruló szakorvos jelöltek (rezidensek) és diplomás egészségügyi dolgozók tartós – akár több évre szóló – vagy átmeneti jellegű, lakhatását biztosítsa a nyolc fő elhelyezése szolgáló ingatlanban.

A ház 2016. decemberében telt meg, de az alapítók felvették a kapcsolatot az ELTE Kisközösségi Programjával, azzal a céllal, hogy minél több ökologikus helyi kisközösség kialakulását segítsék elő a Kárpát-medencében.

A ház a Libegő környékén, a XII. kerületben a Zugligeti úton található.

További információ

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink