hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Fenyegetéssel bírnák rá a háziorvosokat az ügyeleti szerződésre?

Egyes vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést, írja a Népszava.

A járási ügyeletközpontok környékén praktizálókat „tájékoztató” értekezletekre hívják, amelyen megpróbálják az odaérkezőket „meggyőzni”, hogy írják alá az OMSZ ügyeleti szerződését. Ezeken a fórumokon a tájékoztatás arra is kiterjed, hogy mi minden történhet azokkal, akik nem írnak alá. Így például elhangzott, hogy a NEAK szerződést bonthat az ügyeleti munkát visszautasítókkal, de olyasmi is, hogy lista készülhet róluk a belügyminiszter számára.

A Népszavának Szabad Zoltán, az Orvosszakszervezet elnöke azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincsen mód a háziorvosok ügyeletbe kényszerítésére, és az államtitkár valamint az OMSZ igazgatója szerint is az ügyeletben való részvétel önkéntes.

„A háziorvos kollégákat azonban sajnos helyileg egyre kreatívabban próbálják meg nyomás alá helyezni – a legutóbb már olyan is elhangzott, hogy ha nem szerződnek, a NEAK szerződést bont velük – ezért kérek mindenkit, hogy ne üljön fel ennek a fajta nyomásgyakorlásnak, ha kétsége van, vegye fel a kapcsolatot a szakszervezet, vagy a MOK jogászával. Ugyanakkor nagyban tisztítaná a jelenlegi helyzetet, ha a Belügyminisztérium kiadna egy jogértelmezést az ügyelettel kapcsolatban, erre vonatkozóan Takács Péter államtitkár úr már tett ígéretet” - mondta a szakszervezeti vezető.

Bár az OMSZ vezetői az elmúlt másfél hétben többször is arról számoltak be, hogy az új rendszer „zökkenőmentesen” elindult, egy, a lap birtokába került levelezés szerint még február másodikán is arra kérték a háziorvosokat, hogy balmazújvárosi ügyeleti pontra 17, a püspökladányira 15, a hajdúhadházira 10 üres napra vállaljanak ügyeletet. 

Az orvosi kamara tiltakozó akciójára reagáló belügyi sajtótájékoztatón Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója azt mondta: az idézett levél nem azt jelenti, hogy most ezekben a városokban 16-22 óráig nincs orvos az ügyeletben, csupán azt, hogy a feladatot nem házi, hanem a mentőszolgálattal szerződött egyéb orvos látja el. Azaz most a gyakorlatban a háziorvosokat elvben 22 órától váltók vállalták, hogy korábban, 16 órától kezdik a műszakjukat. Hozzátette: ezt a helyzetet nem tartja szerencsésnek, mert – szerinte – a betegek szempontjából az lenne a legbiztonságosabb, ha délután négytől tízig tartó időszakban a háziorvosok fogadnák a betegeket.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink