hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Akkor kóros, ha panaszt okoz

A magas vérnyomásnak bőséges irodalma van, az alacsony viszont elhanyagolt terület volt egészen a legutóbbi időkig – emlékeztet cikkében az MTI.

- Kétségtelen, hogy a magas vérnyomás sokkal több rizikófaktort tartalmaz – idézi a hírügynökség Bódosi Irén szakorvost -, de ma már az alacsony vérnyomás okozta panaszokkal is egyre gyakrabban keresik fel a páciensek az orvosokat.

Az írás emlékeztet, a vérnyomás a nap folyamán is változik, más nyugalmi testhelyzetben, és más aktív mozgáskor, de egyéb tényezők is befolyásolhatják, például a hangulat, bizonyos gyógyszerek szedése, pillanatnyi közérzet. Általános nézet, hogy egészséges, fiatal szervezet számára a 120/80-as vérnyomásérték a normális, de az is elfogadott, hogy 95/60 és 140/90-es értékek még nem tekinthetők kórosnak.
A vérnyomás  akkor tekinthető alacsonynak, ha tartósan 100 Hgmm alatt van. Ennek több oka is lehet: hormonális, pajzsmirigy-alulműködés, mellékvese-elégtelenség, az agyalapi mirigy működésének elégtelensége, szívburokgyulladás, fertőzések, mérgezés, hosszan tartó fekvés, vérnyomáscsökkentők vagy pszichiátriai gyógyszerek.

A tartósan alacsony vérnyomás azért sem elhanyagolható, mert bizonyos alapbetegségek kísérőjelensége is lehet, mint a vérszegénység és a cukorbetegségé - hangsúlyozza a doktornő.

- Az alacsony vérnyomás csak akkor tekinthető kórosnak, ha panaszokat okoz, egyébként olyan állapotról van szó, ami bizonyos embereknél természetes - magyarázza a szakember. - Általában az agyi keringés zavarai miatt keresik fel a páciensek az orvost. Szédülés, fejfájás, ájulás, látászavar jöhet szóba, gyakran előfordul a teljesítőképesség csökkenése, kóros fáradékonyság, koncentrációs zavarok, alvászavar, depresszió, émelygés, hányinger, általános rossz közérzet. Mivel sokáig a tudományos érdeklődési körön kívül esett az alacsony vérnyomás, nincs tapasztalatokon alapuló, hatékony gyógyszeres terápiája.
Az okok kiderítésének hiányában csak tüneti kezelés alkalmazható. A kezelőorvosok általában életmódváltozást javasolnak: megfelelő táplálkozást és fizikai aktivitást, főként úszást, futást.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés