hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Akik hallják is a képet

A szinesztéziára, vagyis több érzék egymásba fonódásának egy igen ritka formájára derült fény akkor, amikor egy diák beszámolt róla, hogy hangokat hall a számítógép képernyővédőjéről.

A Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói három további emberen is tapasztalták ezt a képességet. Az érintettek jobban teljesítettek a vizuális mintázatokat felidéző teszteken, mint mások. Korábban is ismert formája ennek az állapotnak, amikor az érintett ember a számokat vagy betűket színekként érzékeli. Több művészről feltételezik, hogy rendelkezik a szineztézia gyakoribb formájával, például David Hockney képzőművész színeket lát zenehallgatás közben.
Melissa Saenz, az intézet munkatársa akkor fedezte fel a jelenség fordított változatát, amikor az egyetemen hallgatók látogatták meg laboratóriumát, és egyikük megkérdezte, hallja-e más is a számítógép képernyőjén mozgó pontokat. Saenz eztán elküldte a képernyővédőt több száz önkéntesnek, akik között hárman "hallották" a pontokat. Ők kopogást, zümmögést, suhogást érzékeltek, miközben a képernyőn mozgó pontokat nézték.
Azt, hogy valóban szineztéziáról van-e szó, további tesztekkel ellenőrizték a kutatók. Vagy sípoláspárokat hallottak a kísérletben résztvevők, vagy villanáspárokat láttak. Ezeket azután párosítaniuk kellett, amit a szineztéziával rendelkező és a kontrollcsoport is 85 százalékos biztonsággal tett meg a hallott mintázatnál. A látott mintánál azonban a kontrollszemélyek csak 55 százalékos találati arányt értek el, míg a szineztézia képességével bírók eredményessége 85 százalékos maradt.
A színes halláson kívül az is előfordul, hogy olvasás közben lát valaki színeket, mások pedig arról számolnak be, hogy érzik a szavak ízét.


MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink