hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Aki ellátásra szorulót elküld, azt meg kell büntetni!

Kórházbezárásokhoz vezethet a nyugdíjdöntés címmel közöl interjút Falus Ferenc volt országos tiszti főorvossal a Napi Gazdaság.

A beszélgetésből onnan idézünk egy rövid részt, ahol az újságíró azt kérdezi:

− Hogyan vizsgázott a térségi rendszer?

− … Tömegesen érezhető változást szerintem se pozitív, se negatív irányban nem hozott, a területi ellátási kötelezettség (tek) változása a betegek nagyobbik hányadát valószínűleg egyáltalán nem érintette, kivéve ott, ahol megszűntek intézmények. A mentők pedig tek nélkül is oda mennek, ahova kell.

− Csak az a kérdés, hogy ha saját szakállukra szállítanak, vajon fogadják-e ott a beteget.

− Aki ellátásra szorulót elküld azért, mert kevés a tvk-ja (teljesítményvolumen-korlát), azt az intézményt meg kell büntetni, mert tisztességtelen. Ha működne a tisztiorvosi szolgálat, felelősségre lehetne vonni az intézményt.

− Miért, nem működik?

− Amíg a megyei kormányhivatalok nem jöttek létre és nem rendelték alájuk a tisztiorvosi szolgálat intézeteit, addig országos hatáskörű félkatonai szervezet volt, az országos tiszti főorvos pedig egy személyben rendelkezett mind a négyezer ember munkaidejével és eszközeivel. Amikor az intézeteket leválasztották, az országos tiszti főorvos egyetlen hadra fogható beosztott nélkül maradt: csak tárgyalhat a megyei kormányhivatalok vezetőin keresztül a népegészségügyi szakigazgatási szervezet vezető tiszti orvosával és szakmai útmutatást adhat, ami egészen más, mint a közvetlen utasítás. Politikai irányítás alá került a tisztiorvosi szolgálat, miként a szakfelügyeleti rendszer is. A szakfelügyelő főorvosok önállóan ma már sehova nem mehetnek és semmit nem csinálhatnak, csak ha erre a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervével szerződést kötöttek. A feladatra pedig a korábbi egymilliárd helyett 120 millió forint áll rendelkezésre. Az állam a tulajdonában lévő intézményeknek maga határozza meg a minimális minőségi követelményeket, saját maga ellenőriz is − ezt jelenleg fel is függesztették −,  a nyilatkozást erről pedig megtiltja. Hogy beszélhetünk így érdemi ellenőrzésről? – kérdez vissza a Napi Gazdaság interjújában a volt országos tiszti főorvos.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink