2024. április. 26., péntek - Ervin.

AIDS-világkonferencia Mexikóvárosban (frissítve)

Mexikóvárosban vasárnap megkezdődött a 17. AIDS-világkonferencia; a közép-amerikai ország fővárosának nemzeti csarnokában tartott nyitórendezvényen több ezer ember vett részt.

Pedro Cahn, a nemzetközi AIDS-társaság elnöke bevezetőjében elismerte, hogy bár jelentős előrehaladás történt a betegség leküzdésében, úgy tűnik a világ még nincs azon az ENSZ által 2006-ban kijelölt úton, amelynek 2010-ig oda kell vezetnie, hogy mindenki részesülhessen a AIDS elleni gyógykezelésben, illetve a kór megelőzésében. 
A hat napra tervezett értekezleten részt vesz Felipe Calederón mexikói államfő, Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Peter Piot, a világszervezet illetékes ügynökségének, az UNAIDS-nek vezérigazgatója és Margaret Csan (Margaret Chan), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.
Latin-Amerikában most először tartanak AIDS-világkonferenciát.
Különösen nagy taps fogadta Keren Dunaway-Gonzalezt, egy 12 éves HIV-pozitív hondurasi lányt, aki elmondta, a HIV-fertőzötteknek is vannak álmaik, de ezek csak akkor teljesülhetnek, ha van elég gyógyszer, és olyan légkörben nőhetnek fel, amelyben nem bélyegzik meg őket, és nem szenvednek hátrányos megkülönböztetést.
A betegség első megjelenése - 1981 - óta 25 millióan haltak meg AIDS-ben. Jelenleg 33 millióra becsülik a HIV-fertőzöttek számát; 90 százalékuk a fejlődő világban él. Tavaly kétmillió fertőzött halt meg.
A kelet-európai és közép-ázsiai térség fertőzötteinek összesen 90 százalékát Oroszországban és Ukrajnában regisztrálták. Utóbbi országban 2001 óta megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma.
Több országban - például Kínában, Malajziában - kábítószerfüggők közül kerül ki a HIV-fertőzöttek többsége; injekciós tűvel adják át egymásnak a betegséget.
Tavaly a nemzetközi közösség tízmilliárd dollárral segítette a betegség elleni küzdelmet. A UNAIDS szerint ennek az összegnek majdnem a duplájára lenne szükség. A fejlődő országokban a súlyos betegek harmada jut csak hozzá a betegség tüneteit enyhítő gyógyszerekhez.
Az AIDS nem csak a fejlődő országokban jelent gondot. Egy közelmúltbeli kormányzati jelentés szerint az Egyesült Államokban felgyorsult a fertőzés terjedése. Mindkét várható elnökjelölt foglalkozott a témával.
A kétévente megrendezett AIDS-világkonferenciának most először ad helyet latin-amerikai ország. Ennek megfelelően a tanácskozáson megvizsgálják azt is, miért indult növekedésnek az AIDS-megbetegedések száma az elmúlt időszakban a dél-amerikai indián népesség körében.



MTI; AFP; dpa

A drogfüggőknek is használnak a HIV-gyógyszerek

Az intravénás droghasználók számára ugyanolyan hasznosak a HIV-gyógyszerek, mint a szexuális vagy egyéb úton megfertőződött embereknél - jelentették be kanadai kutatók a vasárnap kezdődött nemzetközi AIDS-konferencián Mexikóvárosban. Korábban több jelentés arról számolt be, hogy a drogokat intravénás úton használó fertőzötteknél - szociális instabilitásuk miatt - kevésbé eredményes a HIV-gyógyszerek használata. Ezért sok helyen a droghasználóknak kisebb eséllyel írják fel az életmentő szereket. Julio Montaner és munkatársainak tanulmánya azonban ellentmond a közkeletű vélekedésnek.
Montaner és munkatársai vizsgálatában kanadai klinikákon 1996 és 2006 között 3116 páciens vett részt, akiknek közel harminc százaléka (915 ember) intravénás droghasználó volt.
Mindannyian nagy hatékonyságú antiretrovirális terápiában (HAART) részesültek, az úgynevezett gyógyszerkoktélt kapták, amely alacsonyan tartja a HIV-vírusok számát, ám teljes gyógyulást nem ígér.
Öt év elteltével a tanulmányban részt vevő intravénás droghasználók 26 százaléka, a más úton megfertőződötteknek 22 százaléka halt meg. Ez a különbség nem szignifikáns - mondta Montaner.
A további elemzés során figyelembe vették az életkort, a nemet, a diagnózis időpontját és még több tényezőt, ám az arányon ezek nem változtattak.


Forrás. Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés