2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ahol nagyobb a hiány

Ugandában egyetlen sugárkezelést biztosító berendezés volt a rákos betegek kezelésére. Most elromlott – adja hírül a vs.hu

21 évig működött, most elromlott az egyetlen berendezés Ugandában, amellyel rákos betegeket sugárkezeltek. Számukra jelenleg Kenya a legközelebbi hely, ahol ilyen kezelést kaphatnának – írja a hírportál a .Guardian cikke nyomán.  

Az is felmerült, hogy közösségi finanszírozással oldanák meg, hogy Ugandának ismét legyen sugárkezelő gépe, illetve vagyonos emberek vennének az ország számára egyet, de feltehetően egyik sem oldaná meg az ugandai egészségügy problémáit – olvasható a vs.hu-n.

Most, hogy Uganda egyetlen sugárkezelő gépe elromlott, legalább kétezer rákos ember maradt az országban kezelés nélkül. Kenyában van a legközelebbi gép, de Ugandában nagy a szegénység, egy kenyai kezelés pedig ötezer dollárba kerülhet számukra. A tehetősebbek eddig is Indiába, Kenyába és Dél-Afrikába jártak kezelésre.

Az ugandai állami egészségügyi hatóság szerint a gép hiánya csupán 20 százalékát érinti a rákos betegeknek. Más, független szakértők szerint a 75 százalékukat. Ugandában 20 ezer rákos megbetegedés van évente, és ez a szám várhatóan emelkedni fog. A most elromlott berendezést 1995-ben adományozták az országnak, azóta a hivatalos adatok szerint átlagosan több mint 27 ezer beteget látott el évente.

(forrás: vs.hu)
hirdetés

Könyveink