hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Domotika

Aggyal működtetett otthon

Képzeljünk el egy olyan házat, ahol az agy működtet az ajtók nyitásától, csukásától, a háztartási gépek be- és kikapcsolásáig mindent. És ez nem sci-fi, hanem a római La Sapienza egyetem csapatának eredménye, amellyel nagy lépést tettek előre a „domotika” területén.

Egy elektródákkal felszerelt fülhallgatóféle lehetővé teszi annak a hullámnak az érzékelését, amelyet akkor bocsát ki az agy, amikor figyelmünk egy meghatározott tárgyra irányul. A fülhallgatóhoz kapcsolt számítógép leolvassa az impulzust és továbbítja az utasítást az adott eszköznek, hogy működésbe hozza – magyarázta el a találmány működését a La Repubblica című lapnak Fabio Babiloni, a csoport vezetője, aki már megalkotója volt egy robotkéznek is, amely az agy által küldött utasítások alapján mozog.
A csoport a Santa Lucia Alapítvány laboratóriumában dolgozik és már 10 éve foglalkozik ilyen típusú fejlesztésekkel azzal a céllal, hogy új segédeszközöket adjon azoknak, akik valamilyen sérülés vagy neurodegeneratív betegség miatt elvesztették uralmukat izmaik felett.
A következő lépés láthatatlanná tenni a rendszert a fülhallgató kiiktatásával és olyan, nagyon kicsi elektródákkal való helyettesítésével, amelyeket a fejbőrre lehet ragasztani. Ezek az elektródák vezeték nélkül lépnek kapcsolatba a számítógéppel.
A terv felkeltette az Európai Űrügynökség figyelmét is.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink