hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Aknamezőre tévedt a kormány Orbán Viktor ötletével

A nyugdíjazás alól felmentett, de nyugdíjuktól eltiltott továbbdolgozó orvosok béremelésének gyakorlati buktatóit kezdte számbavenni a Heti Válasz.

A tervek szerint (a felmentésük jóvoltából a nyugdíjkoron túl is dolgozó) orvosok nyugellátását nem folyósítanák tovább, hanem – mint ígérte a miniszterelnök – a nyugdíjuknak megfelelő összeget hozzácsapnák a bérükhöz, hogy így ellensúlyozzák a veszteségüket. Ha azonban valaki azt gondolná, hogy ezzel már rendezték is az ügyet, nagyon téved – figyelmeztet a Heti Válasz.

A jelenlegi államosított, de emellett mégiscsak erősen piacosodott egészségügyben ez is rendszerszintű zavart okozna. Miért keressen például százezer forinttal többet egy 62 éves orvos, mint egy 61 esztendős? A kormányrendeletből nem derül ki az sem, mi történik a vállalkozó doktorokkal. Ha számlára tovább lehet dolgozni, azzal jelentősen csökkenne az érintettek köre. Ugyanakkor viszont új problémákat is felvetne, mert a főállású 62 évesek magasabb juttatásban részesülnének, mint a számlás idősebbek, hiszen a vállalkozóknál így nem jelenne meg a „nyugdíj-kiegészítési kényszer".

A kavarodás még nagyobb volna, mert a legtöbb orvosnak több munkahelye is van, a munkaidő korlátot ugyanis gyorsan átlépik a fő munkahelyükön, ezért másutt vállalnak ügyeleteket. (Az állam azt már nem ellenőrzi, hány órát dolgoznak összesen.) Százszámra lehetnek tehát olyan személyek, akik egyszerre nyugdíjasok, alkalmazottak és vállalkozókolvasható a Heti Válasz cikkében, melyben számbaveszik az intézkedés révén leginkább sújtott szakterületeket is.

(forrás: Heti Válasz Online)
hirdetés

Könyveink