hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Tudomány

A zöld tea csökkenti a dohányzás tüdőrák-kockázatot növelő hatását

A tüdőrák molekuláris szintű vizsgálatával foglalkozó, jelenleg folyó coronadói (USA) konferencián tajvani kutatók egy randomizált kórházi vizsgálatról számoltak be, amelyben kimutatták, hogy a dohányosokban a zöld tea mérsékli a tüdőrák veszélyét.
Tajvanban a rosszindulatú daganatok közül a tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet. A tea, és elsősorban a zöld tea rákra gyakorolt hatásával már korábban is foglalkoztak, mivel a teában levő polifenolok erős antioxidánsok, és ezért feltételezték, hogy gátolják a rákképződést. A zöld teával kapcsolatos korábbi vizsgálatok azonban általában nem voltak megfelelően megtervezve.
 
I-Hsin Lin, a Chung Shan Orvosi Egyetem kutatója és munkatársai 170 tüdőrákos és 340 egészséges személyt vontak be vizsgálatukba. A személyek kitöltöttek egy kérdőívet, amelyben a demográfiai jellemzőikre, dohányzási szokásaikra, zöld tea fogyasztásukra, gyümölcs- és zöldségfogyasztásukra, főzési szokásaikra és a családjukban előfordult tüdőrákra vonatkozó kérdések szerepeltek. Emellett a kutatók elvégezték egyes inzulinszerű növekedési faktorok génjeinek vizsgálatát is: az IGF1, IGF2 és IGFBP3 gének polimorfizmusait mutatták ki, mivel ezeknek – korábbi kutatások szerint – szerepük lehet a rák kialakulásában.
 
A dohányosok és a nemdohányzók csoportjait összevonva kiderült, hogy azokban, akik egyáltalán nem isznak zöld teát 5,16-szoros a tüdőrák kockázata azokhoz képest, akik legalább egy csésze teát isznak minden nap. A dohányosok csoportjában 12,71-szoros volt a zöld teát nem fogyasztók kockázata.
 
Dr. Lin és munkatársai azt is kimutatták, hogy a zöld tea hatását a genotípus is befolyásolja. A zöld teát ivók közül az  IGF1 (CA)19/(CA)19 és az  IGF1 (CA)19/X genotípusú személyekben 66 százalékkal ritkább volt a tüdőrák előfordulása, mint az IGF1 X/X genotípusúakban.
 
„Vizsgálatunk igazolta, hogy a dohányzás tüdőrák-kockázatot növelő hatását befolyásolja mind a zöld tea, mind pedig a növekedési faktorok.” – foglalta össze eredményeiket az EurekAlertnek dr. Lin.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink