hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A teázás véd a szélütés ellen

Már napi három csésze tea elfogyasztásával sokat tehetünk a stroke ellen, az igazi teaimádók pedig még ennél is nagyobb biztonságban érezhetik magukat – állítják kutatók.

A Stroke Journal of American Heart Association című lap internetes oldalán közzétett adatok szerint napi három csészényi rendszeres teafogyasztás esetén 21 százalékkal csökken az agyi érkatasztrófa kialakulásának esélye. A frissítő ital kockázatcsökkentő hatása lineárisnak látszik, újabb három csésze tea ugyanis pontosan kétszeresére növeli a preventív hatást.
A stroke és a teázás közötti potenciális összefüggésre vonatkozóan a PubMed és a Web of Science adatbázisában fellelhető kilenc tanulmány egybehangzóan a fenti állítást támasztja alá. Az elemzésbe bevont kutatásokban részt vevő csaknem 200 ezer személy teafogyasztási szokásai azt jelzik, hogy a tea valamelyik alkotórésze lehet felelős a jótékony hatásért.
A későbbi kutatások feladata lesz annak kiderítése, hogy pontosan melyik hatóanyagról van szó. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koszorúérbetegségek megelőzésében is fontos szerepet játszó egyik antioxidáns vagy esetleg a teanin lehet a „felelős”. Ez utóbbi feltehetőleg oly módon hat, hogy szerkezeti hasonlósága folytán a stroke létrejöttében szerepet játszó glutamát receptoraihoz kötődve gátolja annak hatását.
A teakedvelőket tehát kevésbé fenyegetik a cerebrovaszkuláris történések, „rossz” hír ugyanakkor, hogy a csak a zöld és a fekete teának van ilyen hatása, az egyéb növényi teák nem védenek a stroke ellen A teázás mindenesetre pillanatnyi megállást jelent a napi rohanásban, bármilyen tea is legyen a csészében.

Dr. Simonfalvi Ildikó

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés