hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A Zika-fetőzés tünetei

Az origo.hu cikkéből kiderül, milyen jelek alapján érdemes Zika-vírus okozta fertőzésre gyanakodni.

Az egyesült államokbeli járványügyi hivatal (CDC) tájékoztatója leírja, hogy a betegségnek nincsenek egyértelmű tünetei. Általában enyhe lázzal, kiütéssel, ízületi vagy izomfájdalommal, viszkető, kivörösödött szemmel vagy fejfájással jár, amelyek influenzaszerű megbetegedésre utalnak. Ezek a tünetek több naptól egy hétig állhatnak fenn, de a fertőzött személyek általában nem érzik magukat elég betegnek ahhoz, hogy kórházba menjenek – olvasható az origo.hu-n.

A CDC azonban figyelmeztet arra, hogy ha tüneteket mutató személy olyan helyen járt, ahol elkaphatta a Zika-lázt, és a tünetek közül bármelyik fennáll néhány nap elteltével, akkor feltétlenül keresse fel az orvosát, hogy vérvizsgálattal és egyéb vizsgálatokkal kizárhassák a Zika-fertőzést – írja az Origo.

Amennyiben a teszt pozitív, akkor a CDC azt javasolja, hogy a fertőzött személy sokat pihenjen, fogyasszon sok folyadékot a kiszáradás megelőzésére, vegyen be lázcsillapítót és tartózkodjék a nemi élettől (a Zika-vírus valószínűleg nemi úton is terjedhet) és az utazástól.

A további részletekért kattintson az Origóra.

 

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés