hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

A tűzoltókban bíznak a magyarok a legjobban

A tűzoltók, a postások és az orvosok élvezik a legnagyobb bizalmat Magyarországon a GfK Custom Research piackutató cég közvélemény-kutatásának eredménye szerint; a felmérés azt vizsgálta, mekkora bizalom övezi húsz közismert szakma és szervezet képviselőit. A politikusok a lista sereghajtói.

A közvélemény-kutatást tizenkilenc európai országban és az Egyesült Államokban összesen 19 760 ember megkérdezésével végezték idén tavasszal. A felmérés szerint továbbra is a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom világszerte. Mellettük Európában az orvosok és tanárok, Magyarországon a postások és orvosok állnak a lista élén. Világszerte a politikusok kullognak a sor végén, de a marketing- és reklámszakemberek, valamint a vállalatvezetők megbízhatóságáról sem vélekednek a válaszadók túlzottan kedvezően.
A vizsgálat eredményei országonként és régiónként nagyon változatosak. Nyugat-Európában a megkérdezettek 87 százaléka jelezte, hogy nem bízik hazája politikusaiban. Az ország vezetőit különösen csekély megbecsülés övezi Olaszországban (6 százalék), Görögországban (9 százalék), valamint Franciaországban és Németországban (10-10 százalék). A politikai elit az Egyesült Államokban is a bizalmi lista hátsó szegmensében foglal helyet (22 százalék), de Magyarországon is mindössze a válaszadók 17 százaléka tanúsít bizalmat a politikusok iránt.
A vállalatvezetők és reklámszakembereket szintén csekély bizalom övezi Európa nyugati részén: a megkérdezettek 70 százaléka saját bevallása szerint nem bízik bennük. A német válaszadók vállalatvezetőkbe vetett bizalma különösen kicsi, mindössze 15 százalék vélekedik róluk kedvezően.
E csoport a térségben a legnagyobb bizalmat Spanyolországban, Portugáliában és Svédországban élvezi, ahol a válaszadók 40 százaléka bízik meg bennük. A menedzserek megítélése még ennél is kedvezőbb Közép- és Kelet-Európában - így Magyarországon is -, ahol a megkérdezettek mintegy fele jelezte, hogy bízik a vállalatvezetőkben. Az egyetlen kivételt Oroszország jelenti (28 százalék). Az Egyesült Államokban a válaszadók körülbelül harmada véli úgy, hogy a vállalatvezetők megbízhatóak.
A reklámszakma képviselői iránt a francia és a holland válaszadók kiemelkedően bizalmatlanok: a válaszadók 80 százaléka nem bízik bennük. Hasonlóképpen rosszul szerepeltek e szakma képviselői az Egyesült Államokban. A lakosság nagyobbik fele csak Romániában és Lengyelországban bízik meg a reklámszakemberekben. Magyarországon a megkérdezettek 44 százaléka számolt be a reklámszakemberek iránti bizalmáról - derül ki a kutatásból.
Magyarországon az európai átlagot is meghaladva a válaszadók 95 százaléka jelezte, hogy megbízik a tűzoltókban. Közép- és Kelet-Európa más országaiban ugyanakkor 80 százalékos eredménnyel a második helyen végeztek a tűzoltók - őket a bizalom mértékének szempontjából a tanárok előzték meg, őket követik az orvosok.
A nyugat-európai és egyesült államokbeli megkérdezettek több mint 90 százaléka számít fenntartások nélkül a tűzoltóságra. A kontinens nyugati részén a bizalmi lista második helyezettjei - nagyon kis lemaradással - az orvosok. A válaszadók mintegy 84 százaléka - Görögország kivételével - nyilatkozott úgy, hogy megbízik e szakma képviselőiben (a mediterrán országban mindössze a megkérdezettek 51 százaléka vélekedett így saját hazája gyógyítóiról). A harmadik helyen a postások (81 százalék) végeztek, őket a tanárok követik (79 százalék). Az Egyesült Államokban a második helyen a postások állnak, harmadik helyen pedig a katonaság. Az orvosoknak a tengerentúlon a válaszadók 80 százaléka szavaz bizalmat, akik így az ötödik helyet foglalják el. Magyarországon a postások iránt tízből kilenc válaszadó érez bizalmat, az orvosokat a lakosság 86 százaléka tartja megbízhatónak, a tanárokban és tanítókban a lakosság 81 százaléka bízik meg.
A megkérdezettek mintegy háromnegyede megbízik a rendőrség képviselőiben Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A bizalom mértékét tekintve kiemelkedik az országok sorából Svédország (87 százalék) és Németország (85 százalék). A rendőrség megítélése kevésbé kedvező Közép- és Kelet-Európában, ahol a válaszadóknak csak 47 százaléka nyilatkozott kedvezően. Ennél lényegesen magasabb a rendőrökben megbízók aránya Magyarországon, hiszen a korábbi tendenciákkal ellentétben 2008 tavaszán már csupán tízből három megkérdezett jelezte, hogy bizalmatlan a rendőrség tagjaival szemben. A katonaság Magyarországon a lista ötödik helyén végzett. Bennük nagyjából hasonló mértékben bízik Nyugat-Európa, mint a rendőrségben. Az Egyesült Államokban a hadsereg 10 százalékponttal magasabb bizalmi arányt ért el: itt a megkérdezettek mintegy 83 százaléka vélekedik a fegyveres erőkről pozitívan. A bíróságokat és környezetvédő szervezeteket tízből hat válaszadó tartja megbízhatónak mindhárom térségben. A bíróságokról különösen jó véleményt a svédek, a hollandok, lengyelek és németek képviselnek, Magyarországon ők a húsz szakma listáján a kilencedik helyen állnak.
A piackutatói szakma képviselőiben, a papságban és az ügyvédekben Nyugat-Európa többsége egyaránt megbízik. Az egyház képviselői különösen nagy megbecsülésnek Közép- és Kelet-Európában, valamint Svédországban, az Egyesült Államokban, Németországban és Portugáliában örvendenek. Az ügyvédekbe vetett bizalom Németországban átlagon felüli (69 százalék) és csak Svédországban tudott e csoport hasonlóan nagyarányú bizalmat kivívni magának. Magyarországon a válaszadók 53 százalék bízik meg a papság tagjaiban, az ügyvédekben pedig 60 százalék a GfK Custom Research kutatásának eredménye szerint.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés