hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

A tizedik-Molnár Lajos az új miniszter

Az MSZP és az SZDSZ koalíciós megállapodásának eredményeként liberális vezetője lesz az egészségügyi tárcának. Molnár Lajos a rendszerváltozás utáni tizedik egészségügyi miniszter, aki úgy érzi, személye garancia az egészségügyi reform megvalósítására.
„Alapos átalakítás lesz az egészségügyben” – jelezte, ám konkrétumok még a kormányprogramból sem igen olvashatók ki. A szabad demokraták számára kulcsfontosságú több-biztosítós modell megteremtésével kapcsolatban a program úgy fogalmaz: „a magán- és közfelelősség tisztázásával, a szolgáltatási csomagok meghatározásával, a versenyt és a szolidaritást egyaránt érvényesítő keretek megteremtésével 2007 végéig létrehozzuk a biztosítási alapon működő egészségügy szabályozási, intézményi, pénzügyi, működési, felügyeleti és garanciális feltételeit. Ezek a változások egyben erkölcsi megújulást is kell, hogy jelentsenek, ami elvezet a hálapénz, a korrupció megszüntetéséhez is. A szervezett és szabályozott piac feltételeinek kialakítását követően a tapasztalatok birtokában dönt a kormány az egészségbiztosítási piac több biztosító felé történő megnyitásáról.” A reform magában foglalja a szolgáltatói struktúra átalakítását is. „Ösztönözzük az egészségügyi intézmények átalakulását rugalmasabb és hatékonyabb gazdálkodást lehetővé tevő gazdasági társaságokká, és támogatjuk a magántőke ellenőrzött bevonását az egészségbiztosítási szolgáltatások nyújtásába, fejlesztésébe. (Lapinformációk szerint a jövőben 60-ra csökkentik az aktív ellátást nyújtó kórházak számát.)
A program szerint folytatódik az egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatása, ám az nem derül ki belőle, mit is jelent ez valójában. Szinte az egyetlen konkrétum, hogy ezentúl sem a szakdolgozók, sem az orvosok számára nem lesz kötelező a kamarai tagság.
Folytatás a 6. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HAIMAN ÉVA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés