hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A tét a magyar orvosképzés jövője

Az orvosok béremelésére nem ad pénzt a kormány, de uniós forrásokkal és magántőkével együtt majdnem 50 milliárd forint jut a Pécsi Tudományegyetem idegen nyelvű képzéseinek fejlesztésére. Az egyetem cserében vállalja, hogy megduplázza a külföldi hallgatók számát. A tét valójában nem kevesebb, mint a magyar orvosképzés jövője, írja a hvg.hu.

A magyar orvosképzés így kétszeresen is kulcsszerepet játszik a nyugat-európai orvosutánpótlásban, hiszen egyrészt ide távozik frissen végzett orvosaink egy jelentős része, másrészt évente több ezer külföldi fiatal érkezik a magyar egyetemekre, majd tér vissza szülőhazájába orvosként. Ráadásul jönne több is: Pécsett például öt-hatszoros a túljelentkezés az angol nyelvű programra, írja a lap.

Miután egy külföldi hallgató éves tandíja négymillió forint körülire tehető, az elmúlt évtized során komoly bevételt termeltek: a pécsi orvoskar például éves szinten mintegy 1,5 milliárd forintot fordít a pécsi klinikai rendszer finanszírozására az orvostanhallgatók gyakorlati képzéséért cserébe. Azaz a külföldi hallgatók által itt hagyott pénz egy jelentős pénze a magyar betegek ellátására jut.

Az Emmi tájékoztatása szerint a kar oktatói létszáma a klinikai területtel együtt 125-150 fővel nő meg, ez mintegy 30 százalékos létszámnövekedést jelent. Ezt az egyetemnek kezdetben saját forrásból, majd a többletbevételek visszaforgatásából kell finanszíroznia, hiszen ahogy a minisztérium hangsúlyozza, a támogatást az oktatási és kutatási infrastruktúra fejlesztésére kell fordítani.

A történet azonban nem egyetemi belügy, hiszen az orvosképzés sorsa az egész régió egészségügyi ellátását befolyásolja az egyetemi klinikákon keresztül. „Az orvostanhallgatók 2500 órát töltenek klinikai gyakorlaton, ez meghatározó része képzésünknek, nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen körülmények várják őket” – hangsúlyozza Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója. A fejlesztés másik fontos területe a klinikai hálózat fejlesztése, amit a betegek is megéreznek majd, hiszen hiába jobb valamivel a pécsi helyzet az országos átlagnál a nemrég átadott, nyugat-európai színvonalú Janus Pannonius Klinikai Tömbnek köszönhetően, jó néhány klinika még mindig leamortizált épületekben található.

A pécsi fejlesztés abból a szempontból tesztnek is tekinthető, hogy hasonló, ha nem is ekkora volumenű fejlesztések a többi magyar orvosképző hely esetében is előkészítés alatt állnak, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink