hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

További kutatások szükségesek

A sztatinok csökkenthetik a szellemi leépülést

A vér koleszterinszintjének csökkentésére szolgáló sztatinok védhetnek a szellemi leépülés és a memóriaromlás ellen - írják amerikai kutatók a Neurology című szaklapban.

Az ötéves programban 1674, hatvan év fölötti mexikói amerikait vizsgáltak az Alzheimer Kutatási Alapítvány munkatársai. A páciensek negyede szedett sztatint, és összesen 130-nál kezdődött szellemi leépülés a tanulmány időtartama alatt.
Minden más kockázati tényezőt is figyelembe véve - mint a képzettség, dohányzás, diabétesz - a szakemberek szerint a sztatint szedők kockázata a demenciára mintegy ötven százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem szedték a szert. Az agy rossz vérellátása hozzájárulhat a leépüléshez, az érfalak lerakódását csökkentő sztatinok ezáltal segíthetik a szellemi frissesség megőrzését - vélik a Michigani Egyetem kutatói. Más, biokémiai okok is elképzelhetőek az eredmény hátterében, például az, hogy a sztatinok hatására csökken az inzulin termelődése is. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy korai lenne a demencia megelőzése érdekében sztatinokat szedni, további kutatásokra van szükség.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink