hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Táplálkozás

A szénsavas italok hozzájárulhatnak a vesekövesség megelőzéséhez

A The Journal of Urology legutóbbi számában megjelent cikk szerint a vesekövek kialakulását gátolják a szénsavas, gyümölcstartalmú italok.

Brian Eisner és munkatársai több mint egy tucat cukormentes, szénsavas üdítőital hatását vizsgálva megállapították, hogy már a közepes mennyiségű citrátot és malátot tartalmazó italok is szerepet játszanak a vesekövesség megelőzésében. A hatásban mindkét alkálinak szerepe volt. A teljes alkálimennyiség sokkal nagyobb volt a gyümölcstartalmú italokban, mint a cola típusúakban.
A vizsgálat elvi alapja az volt, hogy már korábban felismerték, hogy a citrát sói citráturiát váltanak ki, a malát pedig fokozza a vizelet lúgosságát, és mindkét folyamat gátolja a kőképződést. A kutatók 15 féle üditőital citrát- és malátkoncentrációját határozták meg ion-kromatográfiával. A legnagyobb teljes alkálikoncentrációt, 10,49 maeq/l-t egy narancsitalban mérték, a legkisebbet, 0–0,54 maeq/l-t pedig négy cola jellegű italban.
A kutatatók elképzelhetőnek tartják, hogy az italok cukros változataiban is hasonló az alkálikoncentráció; vizsgálataikat azért korlátozták a cukormentes üdítőkre, mert semmiképpen nem akarták a betegeknek a nagy energiatartalmú üdítők fogyasztását ajánlani.
Az Amerikai Urológiai Társaság szóvivője szerint az ismertetett eredmények semmiképpen sem jelentik azt, hogy rekurrens vesekövesség esetén a betegeknek kizárólag a megfelelő üdítőket kellene inniuk víz helyett, azonban azok számára, akik egyáltalán nem fogyasztanak üdítőitalokat, ezek mérsékelt mennyiségben hasznosak lehetnek.

Weisz Júlia

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés