hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

A szemen át a veséig

Egy évet késet a diagnózis

Először a fülét fájlalta, majd a szemét érezte kidülledőnek a fiatal férfi, ám csak tüneti kezelést kapott. Később ízületi fájdalmaira adott gyógyszert háziorvosa, de állapota nem javult. A helyes diagnózis a CT-vizsgálat után derült ki.

A 39 éves férfi 2002 februárjában ment el háziorvosához a bal fülében támadt fájdalom és dugulásérzés, hőemelkedés és jobb térdének sporadikus fájdalma miatt. Vérvétellel egyebek mellett gyorsult vörösvérsejt-süllyedésre, emelkedett CRP-szintre, leukocitózisra, kissé emelkedett kreatininszintre derült fény. Vizeletében vörösvérsejteket és fehérjét találtak. A feltételezett otitis media ellen a háziorvos 7 napos cotrimoxazol-kezelést rendelt. Ennek hatására a fülpanaszok enyhültek, a hőemelkedés és a térdfájdalom is megszűnt, viszont gyakrabban jelentkezett válltáji fájdalom, és a beteg továbbra sem érezte egészségesnek magát.

Az orvos várakozó álláspontra helyezkedett, és 3 hónappal későbbre rendelte vissza. Addigra a férfi öt kilót fogyott, és továbbra is váltakozó ízületi fájdalmakról számolt be. Azt is elmondta, hogy a bal szemét dülledtnek érzi, és ha a tükörbe néz, nem olyannak látja, mint máskor. A háziorvos nem osztotta véleményét, de a fogyás miatt további vizsgálatokat írt elő, még endoszkópiára is elküldte, az eredmény azonban semmitmondó volt. A rheumatoid faktor és az antisztreptolizin-titer vizsgálata negatív eredményt adott, a leukocitózis azonban továbbra is fennállt, ezúttal eozinofíliával, és a kreatininszint tovább emelkedett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés