hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A strasbourgi bírósághoz is fordulhatnak az egészségügyi dolgozók

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán is indíthatnak eljárást azok, akiknek azért szűnt meg a jogviszonyuk, mert nem írták alá az  új szerződést.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közösen készített az érintettek számára alkotmánybírósági beadványt a végkielégítésekre vonatkozó jogsértő szabályozás miatt.  Ám a szervezetek jogi álláspontja szerint a felmondási idővel kapcsolatban az Alkotmánybíróságtól nem várható hatékony jogorvoslat. Ennek oka, hogy a jogsértés úgynevezett mulasztásos alkotmánysértés miatt következett be, aminek megállapítását a magyar jogszabályok szerint nem indítványozhatja a panaszos. Ezért a felmentési időre járó  fizetésüktől megfosztott dolgozóknak közvetlenül a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához érdemes fordulniuk.

Az ehhez szükséges mintakérelmet és kitöltési útmutatót a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ jogászai közösen készítették el. A kérelmet szeptember 1-ig kell kitöltve és aláírva postázni a strasbourgi bíróság számára.

(A kérelemmintát kizárólag Adobe Reader programban tudja megnyitni. Más pdf olvasó szoftverrel a kérelem nem nyitható meg és nem szerkeszthető. Ha nem rendelkezik ilyen programmal, vagy Adobe Reader 9. verziónál régebbi Adobe Reader programja van, ITT tudja ingyenesen letölteni a programot.)

hirdetés

Könyveink