hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

A sclerosis multiplex diagnózisának új keretrendszere

Egy nemzetközi szakértői testület olyan új módszert javasolt a sclerosis multiplex (SM) osztályozására, amely megváltoztatná a betegek diagnosztizálásának és kezelésének módját.

A Lancet Neurology-ban november 18-án közzétett új javaslat célja, hogy eltávolodjunk a jelenlegi rendszertől, amely a betegség progressziója alapján az SM-et különálló relapszáló-remittáló SM-ről (RRSM), primer progresszív SM (PPSM) és szekunder progresszív SM (SPSM) altípusokba sorolja, közli az OTSZ Online. A javaslatot kidolgozó, a sclerosis multiplex klinikai vizsgálataival foglalkozó nemzetközi tanácsadó bizottság tagjai megjegyzik, hogy az új keretrendszer a betegségek mögöttes biológiáján alapul, és figyelembe veszi az egyes betegek eltérő betegséglefolyását. A közelmúltban végzett tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a relapszusok és a progresszió hátterében álló biológiai folyamatok különböző mértékben jelen vannak a betegség lefolyása során, és egy kontinuumot képviselnek."

A jelenlegi Lublin–Reingold-leírónak nevezett SM osztályozás bevezetése óta felmerült az igény egy másik rendszerre, amely jobban tükrözi az SM hátterében húzódó biológiai változásokat. A bizottság, amelyet a European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis és az US National Multiple Sclerosis Society közösen támogat, pontosította az 1996-ban és 2013-ban közzétett klinikai lefolyásokat és e folyamatból alakult ki a mostani javaslat.

A jelentésben kiemelt jelenlegi kutatási tanulmányok közé tartoznak azok, amelyek a sérülések mechanizmusaira, például az akut és krónikus gyulladásra, a mielinvesztésre, az idegrostok és az idegsejtek elvesztésére, valamint a mitokondriális diszfunkcióra összpontosító tanulmányok. A bizottság szerint valószínűleg a szervezet sérülésre adott reakciója határozza meg, hogyan alakul ki az SM az egyes betegekben.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés