hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

 

Tényfeltáró bizottság a Schmitt-ügy vizsgálatára (A LEGFRISSEBB)

Ha nem vizsgálják ki a köztársasági elnököt ért plágiumvádat, a magyar kutatók nem lesznek szívesen látott partnerek a világban – írják egy a Semmelweis Egyetem rektorának címzett petícióban. Kedden az egyetem közleményben reagált.

A hvg.hu által ismertetett beavadvány szerint a Schmitt Pál doktori értekezését ért  plágium súlyos vád, a felsorakoztatott bizonyítékokat látva nem maradhat tisztázatlanul. „Nem maradhat, hiszen így árny vetül minden magyarországi egyetemen, tudományos intézményben szerzett tudományos fokozatra, minősítésre. A mi tudományos fokozatainkra. Ha a hvg.hu által bemutatottak után azt üzenjük a kutatók következő nemzedékének és a világ tudományos életének, hogy a magyar tudományos életben ilyen súlyú és ilyen súlyos bizonyítékokkal alátámasztott váddal nem is foglalkozunk, akkor ezzel a magyar tudományos élet intézményeit hiteltelenítjük el” – írja a zömében történészekből verbuválódott petíciós csoport.
„Mi továbbra is büszkék szeretnénk lenni a magyar tudományra. Ez azonban lehetetlen a tisztességes, nyilvános és átlátható vizsgálat nélkül. Ezért arra kérjük a Semmelweis Egyetem rektorát, a nemzeti erőforrások miniszterét és az MTA vezetését, hogy mindent tegyenek meg a vád tisztázására” – zárják a beadványukat.

A Népszabadság reggel még azt írta: a Semmelweis Egyetemen pillanatnyilag nem folyik formális vizsgálat a doktori disszertációval kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt. Ennek egyik oka, hogy az egyetem továbbra sem tud mit kezdeni az ügyben érzékelt joghézaggal: az egykori Testnevelési Főiskola 1985-ös doktori szabályzata alapján olyan testületeknek kellene vizsgálatot folytatniuk, amelyek ma már nem léteznek, a Semmelweis Egyetem (mint jogutód) ma érvényes doktori szabályzata pedig nem tartalmaz szabályokat plágiumgyanú esetére, illetve a doktori címek visszavonásának kérdésével sem foglalkozik.

Kedd délután a Semmelweis Egyetem közleményben tudatta a közönséggel, hogy folyamatosan tájékozódnak a Testnevelési Egyetemen 1992-ben történtekkel kapcsolatban. Az egyetem rektora pedig hétfőn felkérte a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját, hogy hozzon létre tényfeltáró vizsgáló bizottságot, mely tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink