hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A problémák nyáron kezdődnek

„Járni jár, csak nem jut” – felütéssel ír a létminimum alatt élő gyerekek nyári szociális étkeztetéséről az Index.

Miközben a kormány felkarolta az egészségesebb ételekért küzdő, látványos és hangzatos Mintamenza Programot, egy forinttal sem növelte azok támogatását, akinek még egészségtelen meleg étel sem jut – írja a lap.

A Mintamenza lényege – elevenítik fel a 2009-ben Békésből indult kezdeményezés lényegét  –, hogy a mindenki által jól ismert, zsírban, finomított cukorban, sóban, és energiában gazdag, értékes tápanyagokban viszont szegény ételeket visszaszorítsák az étlapokon. Az alapanyagok között kevesebb legyen a konzerv, és félkész termék, helyet kapjanak az idényzöldségek és gyümölcsök. Ennek keretében figyelnének a különböző korú gyerekek adagjának megfelelő méretére, a lisztérzékeny és cukorbeteg tanulók mellett az elhízott, allergiás, vagy vérnyomásproblémákkal küzdőkre. A bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben a javaslatok alapján a bio-élelmiszerek legalább 30 százalékos arányt kaphatnának.

Eddig 159 főzőkonyha és több mint 800 tálalókonyha csatlakozott, az érintett települések száma meghaladja a 180-at.

A Mintamenza Program lehetőségeire az élelmiszerágazat egyre nagyobb része figyel fel. A Gyulahús például vállalta, hogy közös termékfejlesztés útján, a gyerekek számára a korábbiaknál megfelelőbb, csökkentett só- és zsírtartalmú húsipari termékeket állít elő.

Míg egy bizonyos réteg egyre egészségesebben étkezhet, a létminimum alatt élő gyerekek egy része, akiknek ritkán jut meleg étel, teljesen kiszorulhat a közétkeztetés állami támogatásából. Magyarországon jelenleg 800–900 ezer gyerek él a létminimum alatt, közülük mintegy félmillió lenne jogosult ingyenes étkezésre. A tanév közben ezt többnyire teljesíteni tudják az intézmények, a problémák általában nyáron kezdődnek.

A kormány idén 68 ezerről 102 ezer forintra emelte a közétkeztetésre szánt éves fejkvótát. A nyári szociális gyermekétkeztetés fejkvótája szintén nőtt, napi 370-ről 440 forintra. A gyermekétkeztetésre szánt költségvetési támogatás ugyanakkor összességében 2009 óta nem változott, a korábbi évekhez hasonlóan 2,4 milliárd forint maradt, vagyis a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő több mint félmillió gyerek közül csak minden ötödik ellátását biztosítja. Tavaly közülük csak 111 ezer kapott nyáron napi meleg ételt, 20 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben - olvasható az index.hu cikkében.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink