hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nemfizető vendégek mennek a menzákra

Átfogó, országos szakmai vizsgálatot indít az egészséges közétkeztetés ellenőrzésére jogosult hatóság – írja honlapján a tisztiorvosi szolgálat.

Egészségesebb lett-e az óvodai és iskolai étkezés? Van-e még egészségügyi kockázat az óvodai és iskolai étkeztetésben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az a most induló felmérés, ami az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakmai útmutatása alapján és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal koordinálásával valósul meg – olvasható a honlapon.

Több, mint négy év telt el a legutóbbi óvodai és iskolai táplálkozás egészségügyi vizsgálat óta (Iskolai Menzakörkép 2008; Országos Óvodai Táplálkozásegészségügyi Környezet Felmérés, OTEF 2009). Aszerint az esetek többségében az óvodai és iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy az óvódások a maximálisan ajánlott 2 gramm helyett 3,5-13,1 gramm sót fogyasztottak el egy átlagos napon. A nyersanyag felhasználás sem megfelelő és az ételkészítési eljárások is sok esetben korszerűtlenek voltak. A közétkeztetők egy része biztosított csak naponta friss zöldséget, gyümölcsöt. Emellett a  folyadékpótlás is sok kívánni valót hagyott maga után. Míg az ételekben sóból jóval több volt a kelleténél, addig a kalcium-tartalom nem érte el a korcsoport szerinti ajánlás 70 százalékát sem. További probléma volt, hogy diétás étkeztetést a közétkeztetők jelentős része nem tudott biztosítani. Mindezek alapján megállapították, hogy a közétkeztetés által kínált ételek táplálkozási kockázatot jelentenek a vizsgált korcsoportokban idézi fel az antsz.hu, hogy mihez képest érhettek el javulást a menzákon az elmúlt négy évben.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink