hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A patikában is oltanának (Bővítve!)

Már a szaktárca előtt van az a javaslat, amely alapján lehetővé válna Magyarországon is, hogy az arra alkalmas patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás, közli a Világgazdaság. Az államtitkárság szerint a kérdés nincs napirenden.

A Nemzeti Erőforrások Minisztériumához (NEFMI) is eljutott már az a Magyar Gyógyszerészi Kamara által benyújtott javaslat, amely alapján lehetővé válna az influenza elleni védőoltás beadása a patikákban is Magyarországon. Ha a tárca elfogadja a javaslatot, akkor több száz hazai gyógyszertárban is elérhetővé válna az oltás, már a jövő téli influenza-szezont megelőzően is. Az influenza elleni oltás patikákban beadása nem új megoldás: több országban – így például az USA-ban, Írországban és Portugáliában – is bevett gyakorlat – írja a Világgazdaság. 

A már elérhető mikrotűs vakcinák révén az oltás beadása minden eddiginél kisebb kockázattal járna. Viszont fontos, hogy a patikának alkalmasnak kell lennie a feladatra – ez becslések szerint a hozzávetőlegesen 2300 hazai gyógyszertárból ez jelenleg nagyjából 300-ról mondható el –, és természetesen felkészítő kurzusok indítása is szükséges az érintettek részére. A rendszer nagy előnye emellett, hogy teljesen önfenntartó, vagyis mindennemű állami támogatás nélkül megvalósítható.

*

Az egészségügyi államtitkárságnak jelenleg nincs olyan elképzelése, amely szerint a gyógyszerészek is beadhatnának influenza elleni védőoltást. Így reagáltak az MTI megkeresése nyomán a Világgazdaság hétfői cikkére, amelyben a lap azt írta: már a szaktárca előtt van a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) javaslata, amely lehetővé tenné, hogy az arra alkalmas patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink