hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

 

Tudomány

A nátha megvéd a H1N1-től?

Francia kutatók 2009-ben, a sertésinfluenza- (H1N1-) járvány kapcsán arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a gyakori „közönséges nátha” (vagy egyszerű megfázás), amit a rhinovírus nevű korokozó okoz, alighanem kivédi a sertésinfluenza-fertőzést.
Franciaországban a sertésinfluenza-esetek 2009 szeptemberében kezdtek szaporodni, 100 000 emberből 160 fertőződött meg, ám ez a szám október végéig nem emelkedett tovább. Ekkor csökkent a megfázásos betegek száma és növekedésnek indult a H1N1-betegeké. Az átmeneti stagnálás legalábbis elgondolkoztató – állítja Jean-Sebastian Casalegno, a lyoni egyetem munkatársa.
 
Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a sertésinfluenza járványos aktivitása az egyes európai országokban eltér egymástól. Casalegno szerint arról van szó, hogy a nátha kórokozójával, a rhinovírussal való fertőződés a sertésinfluenza terjedését úgy gátolja, hogy a rhinovírus és a H1N1 vírus között interferencia (kölcsönhatás) lép fel, aminek következtében olyan védelem jön létre a szervezetben, ami a további vírusfertőzést lehetetlenné teszi.
 
A rhinovírus-fertőzések és sertésinfluenza-esetek előfordulásának ellentétes tendenciáját Svédországban, Norvégiában és Ausztráliában is megfigyelték. A mostani sertésinfluenza-pandémia (regionális vagy világjárvány) a járványtani megfigyelések szempontjából azért is fontos, mert máskor az évente jelentkező szezonális (nem H1N1) influenza télen üti fel a fejét, ekkorra viszont a késő nyári, az iskolakezdéskor gyakori nátha már régen lezajlott. 2009-ben azonban a (sertés) influenza sok helyütt a rhinovírus-fertőzéssel éppen egy időben jelentkezett, ez tette lehetővé a nátha vírusához köthető védőhatás felvetését.
Hogy a vírusinterferencia ténylegesen milyen jelentőséggel bír, egyelőre nem tudni, miként azt sem, miért nem tapasztalták a jelenséget (a sertésinfluenza-esetek számának stagnálását vagy csökkenését) az Egyesült Államokban.
 
A gátló hatás túlmutat eddigi ismereteinken és a rhinovírus saját különös tulajdonságának tűnik. A rhinovírus a francia orvoscsoport szerint sok embert ténylegesen megmentett a H1N1-megbetegedéstől. A kutatások akár olyan védőoltáshoz is elvezethetnek, ami a nátha vírusát felhasználva hoz létre influenzával szembeni védettséget.
 
Forrás: Dr. Szenczi Tóth Károly, Népszabadság Online
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink