hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Mozgás receptre program indul

Mozgás receptre elnevezéssel indul program, a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel, jelentette be a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz kiemelte, bár mindenki tudja, hogy az egészséghez mozgásra van szükség, a statisztikák szerint mégsem mozognak az emberek. Bíznak abban, hogy szemléletváltás érhető el, ha az orvos mondja: mozogni kell.

Az Eurobarométer felmérésében a magyarok 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem mozog, 15 százaléka nagyon ritkán, tehát a magyarok háromnegyede soha nem mozog vagy nagyon keveset, ismertette az államtitkár. Összehasonlításképpen megemlítette, hogy Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya. Felhívta a figyelmet arra, hogy több elkerülhető halálozási oknál Európában listavezető vagy dobogós Magyarország, a magyarok várható élettartama pedig átlagosan 4,5 évvel marad el az uniós átlagtól.

Révész Máriusz kiemelte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberek egészségi állapotáért az egészségügyi ellátórendszer csupán 18 százalékban felel, azt a genetika, a környezeti hatás és legnagyobb mértékben az életmód befolyásolja. A Mozgás receptre program mintájául szolgáló projekt először Új-Zélandon indult el, majd a módszer elterjedt Svédországban és több más államban is. Mint mondta, lehetőséget kaptak arra, hogy a népegészségügyi termékadó (neta) 10 százalékát a programra lehessen felajánlani, így 160 millió forintot fordíthattak a program elindítására.

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke, a Mozgás receptre program kezdeményezője az orvostudományban ismert ténynek nevezte, hogy több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás. Példaként említette, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében már a terápia kötelező része a sport. A program megvalósításában az önkormányzatok a partnerek, amelyek össze tudják fogni a helyi háziorvosokat és a sportlétesítményeket.

Velkey György, a neta bölcsek tanácsának társelnöke, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt: fontos hasonló programot indítani a gyermekeknek is, mivel a számítógépezés és mellette a nassolás "egy új komplex betegségfaktor", amely kezelést igényelne.

 

A Mozgás Receptre program a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) gondozásában, az Aktív Magyarország Program részeként, számos helyi önkormányzat, civil- és betegszervezet támogatásával valósul meg. A programban történő részvétel minden szereplő számára önkéntes. E koncepció alkalmazására már számos nemzetközi példa is akad. Az Új-Zélandon elsőként bevezetett megoldás („Zöld recept” – az egészségügyi kormányzat szervezésében és felügyeletével) azóta elterjedt Svédországban (FYSS (Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling), az USÁ-ban („Exercise is Medicine” – az Amerikai Sportorvosi Társaság szervezésében és felügyeletével), valamint Nagy-Britanniában is. Meg kell említeni az első magyar kezdeményezést is, amit Budapest Főváros XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzata 2022-ben indított el.

A megvalósítás során a Magyar Életmód Orvostani Társaság adja a program egészségszakmai hátterét, a központi kommunikációs eszközöket (pl. a www.mozgasreceptre.hu honlap, közösségi oldalak működtetését), elkészíti a program megvalósításához szükséges nyomdai termékeket, felépíti és karbantartja a programban résztvevő háziorvosok és mozgáshelyszínek adatbázisát, a résztvevők részére képzést, valamint országos konferenciát szervez, és elkészíti a programban történő részvétel követésére szolgáló informatikai rendszert. 

Első körben az ÉMOT egy online kitölthető kérdőívvel igyekezett felmérni a magyar háziorvosi praxisok tapasztalatait és véleményét a betegek mozgásra vonatkozó edukációjával kapcsolatban. A beérkezett válaszok alapján elmondható, hogy a háziorvos kollégák megítélése szerint a gyógyítás során a legfontosabb életmódtényezők a dohányzás elhagyása és a rendszeres mozgás, a fizikai aktivitás. Ha az egyes életmódtényezők megváltoztatásának hatékonyságáról érdeklődtünk, a legjobb eredményekről az egészséges étrend kialakításával kapcsolatban számoltak be.

A jelenleg történő, fizikai aktivitással kapcsolatos tanácsadás gyakoriságáról ugyancsak a válaszadók kevesebb, mint tizede mondta, hogy „minden, vagy majdnem minden viziten” történik ilyen, de a kitöltők több mint felénél a vizitek többségében, és további egyharmadnál pedig kb. a vizitek felében történik ilyen.

A beérkezett válaszok alapján a praxisokban a fizikai aktivitással kapcsolatos edukáció feladata egyértelműen az orvosé, az esetek túlnyomó többségében ő egyedül vagy a szakdolgozó segítségével végzi el a feladatot. Az edukációs munka során felhasznált információforrásokkal kapcsolatban egyértelműen az orvoskollégák jelentik a fő információforrást, láthatóan nagyon hiányoznak a célzott képzések, részben mindenki az internetről tájékozódik e témában.

A Szakmai Tanácsadó Testület segítségével megkezdődött a szakmai háttéranyagok kidolgozása is. Az elkészült átfogó szakmai anyagot igyekeztek a modern ember és a digitális világ igényeihez igazítani. Így mindez kisebb, önmagukban is olvasható és értelmezhető egységekre bontva jelenik meg, ahol minden „egység” egy-egy jól megfogott kulcsszó-összetétel köré épül, amit egy jól navigálható és kereshető menürendszer fog össze.

A megvalósítás fontos partnerei a települési önkormányzatok, akik abban segítenek, hogy a programinformációk eljussanak a területükön működő háziorvosokhoz, és a lakossághoz, valamint bevonják a közigazgatási területükön működő sportlétesítményeket, ahol a receptet kapó páciensek részére ingyenes mozgási lehetőségeket biztosítanak. Jelenleg 24 önkormányzat bevonása zajlik.

 

A Magyar Életmód Orvostani Társaságról (ÉMOT)

A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) Magyarországon tevékenykedő életmódorvostannal foglalkozó szakmai szervezet. Célja az életmódorvoslás népszerűsítése, az egészségügyi szakemberek oktatása és a kutatás támogatása, a gyógyítás, a megelőzés az egészséges életmód terén. Az ÉMOT aktívan részt vesz a hazai és nemzetközi életmódorvostannal foglalkozó szakmai közösségekben, és hozzájárul az egészségesebb életmód elterjesztéséhez Magyarországon.

www.emot.hu

(forrás: MTI, VM Komm)

Könyveink