hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A nagy visszatérő

Oscar-osztás és egészség

Minél többször látnak a serdülők dohányzókat a filmvásznon, annál valószínűbb, hogy ők is rágyújtanak. Márpedig egyre több ilyen hatás éri őket. Az amerikai törvényhozás eddigi lépései nem jártak sikerrel.

Az utóbbi két év filmjeiben rekordmennyiségben fordultak elő olyan jelenetek, amelyekben dohányoztak a szereplők – állítja Stanton A. Glantz, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem professzora az American Journal of Public Health februári számában (2004;94:261–263). Az 1950-es évek filmjeiben szintén sok cigarettázót láthattunk, de az 1980-as évek elején már csak fele annyian füstöltek a filmvásznon. Mára a dohányfüst az Oscar-gálák igazi nagy visszatérője.

A film hatékony manipuláló eszköz – ami gyakran és kedvező színben tűnik fel a vásznon, az nagy eséllyel lesz népszerű az életben is. A dohányzók szerepeltetésével egyre nő a ténylegesen dohányossá váló serdülők aránya, s ez sürgős ellenlépéseket tesz szükségessé.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Földessy Zsófia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés