hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

A nagy publikáló

Orvosi Ig-Nobel-díj 2004

Furcsa, értelmetlennek tűnő vagy megismételhetetlen kutatásokért kapható az alternatív Nobel-díjak talán leghíresebbike, az Ig (ignoble: alávaló, becstelen, méltatlan). Alapítói szerint a díjazottak munkáin először nevetnek, aztán elgondolkoznak. Az 1991 óta minden évben kiosztott elismerés orvosi díjazottja az idén dr. Steven Stack, aki a Country-zene hatása az öngyilkosságra című közleményével érdemelte ki az elismerést.

„Dolgozz, fejezd be, publikáld” – vallja meghatározó elveként az amerikai szociológus és szuicidológus, Steven Stack, aki felesége mellett eredményei közlését tartja élete nagy szenvedélyének. A tudós neve eddig 219 cikk és könyvfejezet alatt szerepel szerzőként, amelyek témái között az öngyilkosságon kívül a halálbüntetés és ennek gyilkosságokra gyakorolt hatása, a vallás, a válás, a szociális egyenlőtlenség és a szexualitás is megtalálható (lásd: www.cla.wayne.edu/crimjust/stack).

A díj odaítélését megalapozó közleményt még 1992-ben írta munkatársaival. Kutatásuk fő eredménye, hogy a country-zene-kedvelők körében – függetlenül foglalkozásuktól, káros szenvedélyeiktől és családi állapotukól – nagyobb arányban fordul elő öngyilkosság. A díjazottak nevének októberi kihirdetése óta tiltakozó country-zene-imádók kérdéseire a szerzők azt válaszolták: napjainkban ez a műfaj már nem olyan, mint kutatásuk idején volt – ma tüzesebb és életerősebb, mint annak idején például a híres, szomorúsággal átitatott Divorce című szám.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés