hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyítás

A morfium súlyosbíthatja a rákot(?)

Elősegítheti a rákos sejtek növekedését és terjedését a fájdalomcsillapító morfium. Kutatók szerint azonban további vizsgálatokra van szükség, hogy bebizonyítsák, valóban hatással vannak a daganat növekedésére.
A rákos betegeknél igen gyakran használt morfium - az opiátok közé sorolható fájdalomcsillapító - az új vérerek növekedését segíti elő, hogy az oxigén és a tápanyag eljuthasson a daganathoz. Ám kiderült, hogy a fájdalomcsillapító nemcsak megerősíti a vérereket, hanem könnyebbé teszi a rákos sejtek számára, hogy más szövetekben is elterjedjen. Az új kutatási eredményeket Patrick Singleton, a Chicagoi Egyetem professzora ismertette az amerikai rákkutatók bostoni konferenciáján, ahol felmerült, hogy szükség lenne egy olyan gyógyszerre, amellyel kivédhető a nélkülözhetetlen fájdalomcsillapító ezen „mellékhatása".

Kutatók szerint azonban további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyítsák, az opiát fájdalomcsillapítók valóban hatással vannak a daganat növekedésére. A felfedezéssel ugyanis új kezeléseket alkalmazhatnak majd a betegeknél.

Forrás: HVG.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés