hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Gyógyítás

A medikus és a próbababa

Az idén először gyakorolhatnak élesben, mégis kockázatok nélkül az orvostanhallgatók. Érző, vérző, beszélő, komputer vezérelte babán, élethű körülmények között tesztelhetik, vajon beválna-e a kigondolt gyógyító eljárás.

Pizsamában, kórházi ágyában fekszik Janes, vagy épp Márti, attól függ, mit gyakorol épp az orvostanhallgató csapat. Panaszkodnak, s jelzik pontosan, hol és miként fáj. A vizitelők levetkőztetik a „beteget”, megvizsgálják, ha kell, vért vesznek, majd összedugják a fejüket, végigfuttatják a tankönyvi oldalakat és diagnosztizálnak. Ezután kitalálják a szerintük leghatékonyabb terápiát. Hogy jól döntöttek-e? Janes, vagy éppen Márti azonnal jelzi. Reagálnak a beavatkozásokra: megugrik a vérnyomásuk, pulzusukon, de a laborértékeken is azonnal érzékelhető mit is okozott a kezelés. Ha nagyot bakizik a csapat, akár el is veszíthetik a beteget.

Persze, mindez szerencsére csak szimulációs gyakorlat. Janes, vagy éppen Márti bármikor újra bevetésen kész, újraéleszthető. Vagyis halhatatlan, hiszen baba. Komputer vezérelte és programozta élethű modell. Az országban először a Semmelweis Egyetemen használják őket ettől a tanévtől, egyelőre választható gyakorlatként, jövőre azonban már kötelező lesz a gyakorlat. Először sürgősségi esetekre, majd a hatodik szemesztertől a választott szakiránynak megfelelő betegségeket szimulál majd az álbeteg.

– Elsőként tehát életmentő helyzeteket kell a hallgatóknak megoldani, felismerni az infarktust, agyvérzést, vérnyomás-, vagy vércukor-ingadozás okozta rosszullétet, belső vérzést, bármit, amivel akármikor találkozhatnak. A baba akár még remegni is képes, de tökéletesen utánoz valamennyi emberi reakciót, ráadásul a neme „váltogatható” - mondja Csizmadia József, a Klinikai Szimulációs Csoport vezetője. - Több száz esetet lehet produkálni, s a baba pontosan meg tudja mondani, mikor mit érez. Hol szúr, nyom például. Ha a hallgató rosszul dönt, az is azonnal kiderül, szerencse azonban, hogy itt a baklövés nem végzetes.

– A következő lépés, hogy gyermek, illetve csecsemőbaba is kerülhessen az oktatásba, ez már létezik, csak be kell szereznünk. Ami viszont még nincs, s ennek kifejlesztésére akár mi is vállalkozhatunk, más kultúrák gyógyító hagyományaihoz is kialakítani egy próbababát - mondja Csizmadia József, aki elsőként a kínai akupunktúra alkalmazásához tervezné meg a próbababát.

Janes, vagy Márti testét és „lelkét” egyébként egy számítógép és egy operátor működteti. A gépbe betáplált program alapján működik és a munkatárs a képernyőről leolvasott információk szerint reagál a kapott beavatkozásokra, gyógyszerekre. A vezető szerint az izgalmas szimulációs gyakorlat láthatóan mégsem tartozik majd a kedvelt tantárgyak közé, hiszen nagyon kemény és szigorú követelmények elé állítja majd a hallgatókat. Arra, hogy hány baklövés, végzetes tévedés után tanácsolnak majd egy-egy diákot más pályára, Csizmadia József egyelőre nem tudott választ adni, az azonban biztos: akár már itt is kiderülhet, hogyha valaki alkalmatlan az orvosi pályára.

Kun J. Viktória, Népszabadság Online



cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés