2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Marosvásárhely: újabb elutasítás

Újból elutasította az egyetem magyar oktatóinak, valamint a román oktatási minisztériumnak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa azt a kérését, hogy önálló magyar intézetek alakulhassanak meg a felsőoktatási intézményben.

Brassai Attila, az egyetem tanszékvezető tanára szerint a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem pontos listát küldött a marosvásárhelyi felsőoktatási intézménynek arról, hogy mely magyar professzorok vállalják ideiglenesen a tanítást az erdélyi egyetemen azért, hogy az oktatói hiánnyal küszködő magyar nyelvű képzés megfelelhessen a romániai akkreditációs követelményeknek. Az egyetemi szenátus ennek ellenére sem volt hajlandó érdemben tárgyalni a magyar intézetekről – fűzte hozzá Brassai.

Az egyetem legfőbb döntéshozó testülete azt követően kényszerült újból napirendre tűzni a nyáron elfogadott új egyetemi charta módosítását, hogy a román oktatási minisztérium október elején átiratban kérte fel az intézményt, érvényesítse maradéktalanul multikulturális jellegét az egyetem működését szabályozó dokumentumban. Az új román oktatási törvény szerint ugyanis önálló magyar intézeteknek kell megalakulniuk a multikulturális egyetemeken, és ebbe a kategóriába tartozik a MOGYE is.

A kétharmados arányban román oktatók által alkotott szenátus azonban csak apró részleteket módosított a nyáron elfogadott chartában, és elvetette a magyar intézetek létrehozására vonatkozó minisztériumi kérést.

Brassai szerint a szenátus román oktatói időhiányra hivatkozva nem voltak hajlandók meghallgatni magyar kollégáikat, miként teljesíthetnék a magyar intézetek az akkreditációs feltételeket. Egy héttel ezelőtt ugyanis a román oktatók kérésére vállalták a magyar tanárok egy részletes terv kidolgozását, amelyben konkrétan megnevezik az önálló magyar egyetemi struktúrában oktató professzorokat.

Brassai szerint a két magyarországi egyetem segítségével a magyar intézetek megközelítenék az állások betöltésének százszázalékos arányát, amivel jóval túlhaladnák a román akkreditációs törvény által megkövetelt 70 százalékos arányt. Mint mondta, jelenleg a MOGYE a román és a romániai magyar oktatókkal együtt is csak 65 százalékos arányt teljesít.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke egy nappal korábban úgy vélte, hogy amennyiben a MOGYE szenátusa továbbra is elutasítja a magyar intézetek létrehozását, az oktatási minisztériumnak meg kell vonnia az állami támogatást az intézménytől, hiszen az érvényes charta nélkül, "illegálisan" működik. Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke csütörtökön közleményben szolidaritását fejezte ki az egyetem magyar oktatóival és hallgatóival, és élesen bírálta az RMDSZ-t amiatt,  hogy kormányzati pozíciója ellenére sem "szerzett érvényt az anyanyelvű oktatáshoz való jognak".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink