hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A labornál nincs várólista, csak hetekig várnak a sorukra

A dombóvári kórházban azt követően engedélyezték a vérvételi keret 25 százalékos emelését, hogy a betegek várakozási ideje meghaladta már az egy hónapot is – hoz példát egy országos problémára az MNO.

„A korlátozást azért kellett bevezetni, mert a finanszírozás a mi esetünkben csak minden negyedik laborvizsgálatot állja” – idézi a lap Kerekes Lászlót, a két település egészségügyi intézményét is fenntartó dombóvári Szent Lukács Kórház főigazgatóját, aki szerint a laborelőjegyzés sok más helyen is gyakorlat.

Hogy pontosan hol és mennyit állnak sorban a betegek, hogy leadhassák vérüket, s diagnózishoz jussanak, azt a lapnak sem sikerült megtudnia, mert ez a várólista nem várólista... Mivel nem nevezik annak, így számon sem tartják. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár semmilyen adattal nem rendelkezik erről a kérdésről, finanszírozóként egyedül a fekvőbetegek intézményi várólistáinak vezetéséért felelős. A járóbetegek előjegyzési listája nem tartozik hozzájuk: ezt az egészségügyi szolgáltatók maguk vezetik, kizárólag ők tartják nyilván azt, hányan érkeznek beutalóval például vérvételre, őket mennyi időn belül tudják ellátni.

A problémával az MNO  megkereste a 101 állami tulajdonban lévő kórház fenntartási feladatait végző Állami Egészségügyi Ellátó Központot is. Válaszukból kiderült, hogy a várakozási idő hosszát az intézeteknek az ÁEEK felé sem kell jelenteniük, így arról a fenntartónak sincs információja, hogy hol mennyi idő elteltével tudnak vért venni.

És ez nem csak a vérvételnél van így: az OEP válaszaiból kiderül, hogy a szolgáltatóknak semmilyen diagnosztikai vizsgálatnál – ide nem értve a CT-t, MRI-t és PET-et – nincs jelentési kötelezettségük arról, hogy ajtajukban hányan és meddig állnak sorba beutalójukkal.

Bár összesítő adat nincs, mégis készül már a laborrendelés valamiféle szigorítása tűnik ki a cikkből. A már idézett Kerekes László szerint:

 „Úgy tudom, épp most készül egy olyan szabályozás, amelyben a laborkérdést, azok indikációját jobban korlátok közé szorítanák. Ez ugyanis országos probléma. A múlt keddi Tolna megyei irányító bizottsági ülésen – amelyen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviselője is jelen volt – épp ezt tárgyaltuk, és a jövőben várhatóan laborösszevonásokra és egyéb hatékonyságnövelő intézkedésekre kerül sor. Ezt próbáljuk most előkészíteni, úgy szervezni, hogy a rendelkezésre álló forrás elegendő legyen” – olvasható a mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink