2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Kitekintő

A kötelező betegbiztosítás pénzügyi mérlege Németországban

A kötelező betegbiztosítás keretében működő betegpénztárak az Egészségügyi Alap bevezetése óta eltelt első három hónap során 1,1 milliárd euró többletet értek el. Bevételük 42,5 milliárd, kiadásaik összege 41,4 milliárd euró volt. Az első negyedévben az összes pénztártípus többletet könyvelt el. A tények megcáfolták azokat a nyilvánosságban keringő félreértelmezéseket, miszerint a bevételek és a kiadások az év folyamán való kedvezőtlenül alakultak, írja a Gesundheitswirtschaft.info.

A betegpénztárak már a 2003 vége és 2008 eleje között realizált többleteik segítségével, korábbi 8,3 milliárd eurós bruttó tartozásaikkal szemben, 4 milliárd eurós pénzügyi tartalékot halmoztak fel. A betegpénztárak helyzetének javulása, az Egészségügyi Alap felállításával és a 2009. első negyedévi jelentős többlettel tehát folytatódik.

Ennek ellenére ebből nem vonható le az a következtetés, hogy a betegpénztárak ezáltal megszerezték a beruházások finanszírozásához szükséges forrásokat. Év elején a kiadások általában valamivel alacsonyabbak a következő negyedévek átlagánál. A betegpénztáraknak ezért továbbra is takarékosan kell bánniuk a járulékfizetők pénzével.

2009-ben – az Egészségbiztosítási Alapban részt nem vevő mezőgazdasági pénztárak kivételével – 167,6 milliárd euró áll a betegpénztárak rendelkezésére a biztosítottak ellátása céljából. A kiadások 2008. évi volumenéhez viszonyítva ez 11 milliárd eurós emelkedést jelent. Ezért még a legóvatosabb becslések szerint is minden amellett szól, hogy a betegpénztárak 2009-ben ki fognak jönni abból az összegből, amelyet 2008. októberében meghatároztak számukra. Emellett szól a Szövetségi Társadalombiztosítási Hivatal becslése is, miszerint csak nagyon kevés, többnyire kisebb pénztár kényszerül majd járulékemelésre.

Az Egészségügyi Alap az első negyedévben 41,5 milliárd eurót utalt ki a betegpénztáraknak. Ezeknek a kifizetéseknek a fedezete a járulékokból és szövetségi hozzájárulásokból származik. Az Egészségügyi Alap ezzel kapcsolatban él a törvény adta lehetőséggel és szövetségi támogatásokból havonta 1,26 milliárd euró összegű részletet hív le.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

hirdetés

Könyveink