hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A kormány tárgyalja az államosítás részleteit

Információink szerint szerdán tárgyalja a kormány a kórházak és a járóbeteg-ellátás államosításának részleteit, így a többi közt azt a máig vitatott kérdést, hogy a kormányhivatalok, avagy a központi államigazgatási szervezet vegye-e át az önkormányzatoktól az intézményeket. 

Mindez az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának kedd délutáni ülésén derült ki, amelyen a képviselők a tavalyi költségvetési zárszámadási törvény általános vitára való alkalmasságáról döntöttek.

Napirend előtt azonban Kovács Tibor szocialista képviselő egyebek között arra emlékeztette a bizottság elnökét, hogy nagy horderejű bejelentések történtek a Fidesz hajdúszoboszlói frakcióülését követően.

Mi a kormány és a bizottság elnökének szándéka? Mikor tudhatunk meg többet a részletekről? – kérdezte a képviselő, akinek felvetésére első körben Kupper András (Fidesz) közbeszólása adta meg a feleletet: "majd, ha lesz előterjesztés".

 

 

 

Ezt követően Kovács József bizottsági elnök azt mondta: pénteken a Fidesz frakcióvezetője valóban nagy horderejű bejelentést tett, amelynek részletei holnap kerülnek a kormány elé. A tervezett változásokat csak ezt követően lehet részletes vitára bocsátani, ám mint a testület elnöke kiemelte: a konzultáció az év végéig tart majd.

Mint arról a MedicalOnline beszámolt: Magyarországon a jövőben állami feladat lesz a fekvő- és a járóbeteg-ellátás – ismertette a Fidesz-KDNP-frakciószövetség egyhangú döntését Lázár János frakcióvezető pénteken, Hajdúszoboszlón. Az ott közöltek szerint az is eldőlt, hogy a központi állami szerv irányít, azaz nem a kormányhivatalokhoz kerülnek az átvett intézmények. Később azonban mind a fideszes képviselők, mind pedig az Egészségügyi Államtitkárság képviselői cáfolták ezt, jelezve: egyelőre nem született döntés abban a kérdésben, hogy valójában ki vegye át az államosítandó intézményeket. 

Mindettől függetlenül a Magyar Hírlapban éppen ma jelent meg az interjú, amelyben Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója elmondja: év végéig pilot jelleggel elindítja az egészségügyi intézmények felügyeletét a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Az így szerzett tapasztalatokat később a budapesti kórházak átvételekor is hasznosítják majd, idővel pedig – tulajdoni formától függetlenül – az ország összes intézményére kiterjeszthetik.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés