hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Vélemény

A kórházak baja

Kormányzati intézkedést sürget a Magyar Kórházszövetség (MKSZ), mert a szakmai szervezet szerint az áprilistól hatályos, 15 milliárd forintos pénzkivonással járó finanszírozási változások miatt számos intézmény súlyos gazdasági helyzetbe kerülhet.

Mint azt Varga Ferenc, az MKSZ elnöke elmondta: gyors felmérést készítettek a fekvőbeteg-ellátó intézmények körében, amelyből kiderült: a többféle kedvezőtlen intézkedés miatt 4–10 százalékkal romlott az intézmények pénzügyi egyensúlya a tavalyihoz képest. A visszaesés eltérő mértékben érinti az egyes kórházakat – tette hozzá. Rácz Jenő, az MKSZ leendő elnöke, volt egészségügyi miniszter a részletekről szólva elmondta, a finanszírozási változás mellett az is sújtotta az ellátórendszert, hogy januártól 5 százalékkal kellett emelni a dolgozók bérét, de ehhez az intézmények nem kaptak forrást a központi költségvetésből. A helyzetet tovább rontja, hogy míg tavaly az egészségbiztosítási alap megtakarításait szétosztották a kórházak között, addig az idén ilyenre nem számíthatnak, hiszen várhatóan deficites lesz a kassza. A magánműködtetésben lévő intézményeknél további veszteséget okozott, hogy nekik is biztosítaniuk kellett a 13. havi fizetést az alkalmazottaknak, de ennek fedezetét nem kapták meg. Rácz Jenő leszögezte: azt várják a kormánytól, hogy a gyógyszergyártók úgynevezett különadóját, amely körülbelül 30 milliárd forintot tehet ki, osszák szét a kórházak között, és ne a kassza hiányának csökkentésére fordítsák.
A HospInvest csőd közeli helyzete csak a jéghegy csúcsa, bármikor fizetésképtelenné válhatnak más kórházak fenntartói is – vélekedett Rácz Jenő. Hozzátette: félő, hogy a cég ellen indított felszámolási eljárás és az inkasszó „kedvet csinál” a beszállítóknak, akik mind többször próbálják majd hasonló eszközökkel behajtani kintlevőségüket az egészségügyi intézményeken.

Forrás: Magyar Nemzet Online

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés