hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

A kistérségi praxisoké legyen a jövő

Az egy település–egy orvos rendszer helyett egészségügyi központok és kistérségi praxisok létrehozását, emellett a szakág önállóságának megteremtését javasolják a házi gyermekorvosok - írja a Magyar Hírlap.

Vészesen öregszik a gyermekgyógyász szakma, és ennek csak az egyik oka az elvándorlás. Az utánpótlás azért is hiányzik a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szerint, mert több évtized elhibázott egészségpolitikája miatt a házi gyermekorvos szakma – szemben a felnőttével – ma sem jelenik meg önállóan a rezidensképzésben. Az egyesület szerint a házi gyermekorvoslás önálló szakága lehetne a gyermekorvostannak, és ráépített szakvizsgával lehetne felhatalmazást kapni az ilyen munkára.

A csecsemő- és gyermekgyógyász végzettséget szerző szakemberek többsége jelenleg kórházban, klinikán helyezkedik el, és sokan speciális tudást is szereznek, például gyermekkardiológussá, -gasztroenterológussá válnak. Esetleges tehát, hogy a végzettek közül hányan hajlandók „terepre menni”, azaz házi gyermekorvosként elhelyezkedni. Huszár András elnök tapasztalatai szerint erre csak a legelszántabbak adják a fejüket.

A teljes cikk a Magyar Hírlap oldalán olvasható.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés