hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A kevesebb még mindig több a semminél (?)

A legújabb törvénymódosítás eredményeként egy fillérrel sem kapnak többet működési támogatásként a patikusok, mint amennyit kollegáik szolidaritási díj címén befizetnek.

A gyógyszertárak működésének támogatásáról még 1999-ben döntött az első Orbán-kormány. Az intézkedés eredményeként azok a patikák juthattak havonta meghatározott összegű, vissza nem térítendő támogatáshoz, amelyek árréstömeg bevétele – amelyből egyébként a patikák működésének egészét finanszírozzák - egy meghatározott összeg alatt maradt.

tamogatas nelkulA kilencvenes évek végén már látható volt, hogy igencsak széthúz a gyógyszertári mezőny: a nagyvárosok központjában működő vállalkozások bevételének nyomába sem értek az általában tulajdonosuk által, egyetlen gyógyszerésszel működtetett kis falusi patikák. A cél ez utóbbiak támogatása volt annak érdekében, hogy a helyi lakosság számára változatlanul helyben legyenek elérhetők a gyógyszerek.

A rendelet nagyvonalúságára jellemző, hogy az árréstömegen kívül egyéb jellemzőket is figyelembe vett, így például többlettámogatásban részesülhettek az egyetlen patikussal működő gyógyszertárak épp úgy, mint azok, amelyek fiókpatikát is működtettek. Mindent egybevetve így akár havi 170-180 ezer forintot is kaphatott egy-egy vállalkozás. Az első években a központi költségvetés – a szakminisztériumon keresztül – közel 1 milliárdot fordított ily módon támogatásra.

Fogy a pénz...

Idővel azonban kezdett elkopni a költségvetési összeg, bár igazi fordulatot e történet az 2006-ban megszületett gyógyszer-gazdaságossági törvénnyel vett. Többek között azzal, hogy állami támogatási körbe vonva a működtetés zökkenőmentessé tétele érdekében folyósított összeget, a lebonyolításba bekapcsolta az adóhatóságot. S mivel fogytán volt a pénz, megkezdődött a rendelet módosítása, 2007-2010 között erre például háromszor is sort kerítettek. Idén nagyjából 170-180 millió forint jut a rászoruló patikák támogatására. Állami forrás nincs e célra, csak annyi, amennyit a „nagyobb” – manapság minden, negyedév alatt 10 milliós árréstömeg bevételre szert tevő - gyógyszertár, adó formájában, szolidaritási díjként befizet.

2010-ben egyébként a korábbinál kevesebben kértek működési támogatást. A tavalyi év utolsó negyedévének befizetéseit tudomásunk szerint tavasszal átutalták az igénylőknek, akik mindegyike – a jelenlegi rendszer szerint – egyforma összeget kap. A rendelet többszöri átírásakor ugyanis kikerültek azok a passzusok, amelyek a támogatás mértékénél többféle szempontot vettek figyelembe. A közforgalmú patikák száma közel 2500, ám közülük meglepően kevés kötelezhető a szolidaritási adó befizetésére. Döntő többségük negyedéves árréstömeg bevétele – mint az az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiból is kiderül – jócskán 10 millió forint alatt marad. Sok szétosztani valóra tehát nem lehet számítani.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink