hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A Karolina nyerhet a Semmelweis Terven

Az "egészségügy megmentésére" készülő Semmelweis Terv célkitűzéseiről és a kórházakat érintő várható intézkedéseiről tájékoztatta a Karolina Kórház dolgozóit dr. Vermes Tamás főigazgató a minap tartott intézményi értekezleten - írja a Kisalföld.

– A magyar egészségügy romokban van, a lakosság egészségi állapota pedig az uniós átlag alatti, a fejlődő országokéhoz hasonló. Ezen mutatók javítását célozza a kidolgozás alatt álló Semmelweis Terv. - fogalmazott a főigazgató. Elmondta: mindehhez biztosítani kell az egészség előfeltételeit, hatékony egészségfejlesztést, valamint a megfelelő egészségügyi ellátórendszert. Cél, hogy csökkenjenek az ellátórendszer területi egyenlőtlenségei, javuljon az ellátásokhoz való hozzáférés.

Dr. Vermes Tamás kiemelte: az egészségügy átalakítását célzó terv konkrét beavatkozási irányokat, pontokat és intézkedéseket fogalmaz meg, aminek része az ellátórendszer strukturális reformja, nagytérségi egészségügyi intézmények kialakítása, a betegút-szervezést támogató új egészségszervezési intézményrendszer létrehozása, mindez fokozottabb állami szerepvállalással. A tervezet része továbbá a források új elvek szerint történő elosztása, a rendelkezésre álló fejlesztési pénzek átcsoportosítása is. Az elmúlt év második felében megtörténtek már az azonnali válságintézkedések, a kórházak konszolidációja, aminek köszönhetően a Karolina is rendezni tudta szállítói tartozásait. Emellett lezajlottak az idei évre tervezett változtatásokat előkészítő intézkedések, a kórházak pénzügyi helyzetének felmérése. A 2011-es a fenntartható átrendeződés éve, a jövő esztendőtől esedékes struktúraátalakítás megtervezése és előkészítése.

A főigazgató szerint a Karolina a városi kórházak szintjén mindenben teljesíti a Semmelweis Terv elvárásait. A klinikai szakmákat mátrix formában működteti és sok szakmás palettát tud felmutatni. Összesen tizenegy klinikai szakmával működik az intézmény, köztük például az intenzív osztály, ami a többi egység munkáját teszi biztonságossá, vagy a folyamatos huszonnégy órás sürgősségi ellátás. Emellett széleskörű, nem specifikus műszerigényű diagnosztikát működtet, valamint krónikus és rehabilitációs ellátást is nyújt. A struktúra átalakítás kapcsán dr. Vermes Tamás kiemelte: a meglévő kapacitását figyelembe véve a Karolina képes és kész is a régióból olyan területekről betegeket fogadni - a szükséges finanszírozással együtt -, ahol nagytérségi betegút szervezés folytán megszűnik az aktív ellátás.

A teljes cikk a Kisalföld oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés