hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Vélemény

A kaposvári kórház főigazgatója szerint azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség

„A helyzet drámai, nemcsak Kaposváron, az ország más intézményeiben is” – mondta Repa Imre professzor pénteken azon a kaposvári sajtótájékoztatón, amelynek témája az egészségügy megváltozott finanszírozása és a kaposvári kórház működésének fenntarthatósága volt.

A főigazgató szerint „vészhelyzetben” vannak a kórházak, ám – mint  hangsúlyozta – ez nem a minisztérium, nem a szakhatóságok, nem a tulajdonosok felelőssége, hanem kormányzati felelősség. Repa Imre az egészségügy és a mezőgazdaság között párhuzamot vonva az mondta: ha mód volt arra, hogy megsegítsék – teljesen megalapozottan – a termelőket szárazság, jégkár esetén, „akkor kérem szépen én is innen a miniszterelnök urat és a kormányzatot, segítse meg az egészségügyet azzal a minimális 30 milliárd forinttal, amivel az egyensúly helyreáll”.

A főigazgató tájékoztatása szerint miután a Kaposi Mór Oktató Kórház a finanszírozás rendjének megváltozása miatt 120 millió forinttal kevesebbet kapott a júliusi finanszírozására a működéshez, ezért kénytelenek voltak az osztályok működési kereteit 30 százalékkal csökkenteni. Ennek következményeként a sürgősségi ellátás elsőbbsége mellett a halasztható beavatkozásokat át kell programozni, ami várólisták keletkezéséhez vezet – mondta Repa Imre.
 
Hozzátette: azt is meg kellett tenniük, amit eddig soha nem tettek, hogy elzárkóztak a területen kívüli betegek ellátásától. Ha ezt nem teszik meg, akkor ez év végére 700 millió forintos adósságállományuk lenne, illetve veszélyeztetnék a fő programokat, az akut, a sürgősségi és az onkológiai ellátást – magyarázta a főigazgató.

Repa Imre a helyzet súlyosságát érzékeltetve elmondta: mivel a kórház 12,5 milliárdos fejlesztés előtt áll, a működési hiány nemcsak a szakmailag súlyozott tevékenységüket veszélyezteti, hanem a kórház jövőjét is azzal, hogy ha adósságállományuk keletkezik, akkor nem felelnek meg a szerződési feltételeknek, továbbá ugyanezen ok miatt veszélyeztetnek egy 600 millió forintos, a sürgősségi osztály továbbfejlesztését szolgáló pályázatot is.

Gelencsér Attila (Fidesz), az egészségügyi intézményt fenntartó Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte: korábban segítettek a kórháznak – 2007-ben például 550 millió forinttal járultak hozzá a működési költségekhez –, de ezúttal ezt nem tudják megtenni. „Brutális, és érthetetlen, és elszomorító” – összegezte azt a kormányzati döntést, amely számításaik szerint 120–150 millió forintnyi kiesést jelent a kórház havi finanszírozásából.

Ezt a pénzt a tulajdonos megyei önkormányzat pótolni nem tudja – mondta Gelencsér Attila, hozzátéve: már csak azért sem, mert egyelőre nem tudják, milyen következményei lesznek annak, hogy az önkormányzati finanszírozásból is elvesznek 120 milliárd forintot.  „Ebben a présben a tulajdonos már tehetetlen, végveszélybe került tehát a kórház” – szögezte le a közgyűlés elnöke, aki a kormánytól a nyilvánosságon keresztül azt kérte: azonnal találjon megoldást a kórházak finanszírozására.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés